Frozen: huurteinen seikkailu

(Frozen, USA 2013)

Ohjaus: Chris Buck, Jennifer Lee
Ääninäyttelijät: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff (englanti); Saara Aalto, Katja Sirkiä, Axl Smith (suomi)

Frozen (2013)
Frozen (2013)

Istuin jokin aika sitten lounaalla kollegojen kanssa, kun työkaveri kysyi, olinko nähnyt hyviä leffoja viime aikoina. Jäin kakistelemaan, koska olen ehtinyt katsoa niin vähän elokuvia viime kuukausina. 007 Spectren (2015) katsoin äskettäin uudelleen, mutta mitä muuta hyvää olen nähnyt? Jälkeenpäin tajusin, mitä olisi pitänyt vastata: Frozen.

Frozen: huurteinen seikkailu on Disneyn tuottama ja Chris Buckin ja Jennifer Leen ohjaama koko perheen animaatioelokuva, joka pohjautuu H.C. Andersenin satuun Lumikuningatar (1845). Frozenin taustavoimista (executive producer) löytyy myös Pixar-tuotannoista (mm. Toy Story ja Autot) tuttu John Lasseter.

Lue loppuun

Muumit Rivieralla

(Suomi 2014)

Ohjaus: Xavier Picard
Äänet: Maria Sid, Alma Pöysti, Kris Gummerus, Mats Långbacka

Muumit Rivieralla (2014)
Muumit Rivieralla (2014)

Muumikirjat, -hahmot, -pehmolelut, kodissamme usein soiva Muumihumppa sekä vierailu Naantalin Muumimaailmassa vähintään kerran vuodessa. Luulisi, että kaltaiseni kahden lapsen isä olisi jo täynnä muumeja. Mutta ei. Kävin eilen elokuvissa katsomassa Muumit Rivieralla.

Xavier Picardin ohjaama ja Hanna Hemilän tuottama Muumit Rivieralla on visuaalisesti kaunis animaatioelokuva kaikkien tuntemien Muumi-hahmojen matkasta Ranskan Rivieralle. Tarina pohjautuu Tove Janssonin alkuperäiseen sarjakuvaan vuodelta 1955.

Lue loppuun

Uralin perhonen

(Suomi 2008)

Ohjaus ja käsikirjoitus: Katariina Lillqvist

Uralin perhonen (2008) pressikuvaTaide on puhuttanut Suomessa viime aikoina paljon. Se on hyvä, sillä pelkillä tekstareilla ei ymmärrystä syvennetä. Yksi puheenaihe on ollut Katariina Lillqvistin ohjaama nukkeanimaatio Uralin perhonen, jossa marsalkka C.G.E. Mannerheim esitetään miehiinmenevänä, vaimonsa pompoteltavana, yksinäisenä teurastajana. Säväyttääkö?

Lue loppuun

The Simpsons Movie

(USA 2007)

Ohjaus: David Silverman
Ääninä: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria

The Simpsons Movie (2007)Muistan kun ensimmäinen Simpsonien jakso esitettiin Suomessa Kolmoskanavalla 1990-luvun alussa. Sarja oli freesi ja se kehittyi vuosien saatossa erinomaiseksi amerikkalaisen kulttuurin kommentaattoriksi. Viimeisimpiä jaksoja olen katsellut harvakseltaan, mutta tänään maailmanensi-iltansa saanut elokuva veti minua puoleensa kuin kassamagneetti. Hyvä niin.

Lue loppuun

Naapurini Totoro

(Tonari no Totoro, Japani 1988)

Ohjaus: Hayao Miyazaki
Ääninä: Noriko Hidaka, Chika Sakamoto, Shigesato Itoi, Sumi Shimamoto

Mein ja Satsukin äiti on sairaalassa ja tytöt muuttavat yliopistossa työskentelevän isänsä kanssa uuteen kotiin metsän laidalle. Aikuisten ollessa poissa tytöt kohtaavat Totoron ja muita metsän asukkaita, jotka tuntuvat ymmärtävät heitä hieman paremmin kuin aikuiset. Hayao Miyazakin ohjaama animaatio on kaunis ja lämmin elokuva lapsen maailmasta ja mielikuvituksen voimasta.

Lue loppuun

Shrek 2

(USA 2004)

Ohjaus: Andrew Adamson, Kelly Asbury, Conrad Vernon
Ääninä: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Julie Andrews, Antonio Banderas, John Cleese

Viime vuosien suositut animaatioelokuvat ovat jääneet minulta enimmäkseen näkemättä. Yritin vappupäivän kunniaksi korjata tilannetta edes hieman katsomalla Shrek 2:n. Korjausliike kannatti, sillä kyseessä on yllättävän viihdyttävä elokuva. Se on niin teknisesti kuin sisällöllisestikin mukavaa katseltavaa. Nimekäs näyttelijäkaarti saa satumaailman kliseitä omintakeisesti ja viihdyttävästi pyörittelevän juonen soljumaan kuin lumotun joen. Varsinkin kolmikko Mike Myers, Eddie Murphy ja Antonio Banderas osaavat ammattinsa. Tämä elokuva sopii oikeasti niin lapsille kuin vanhemmillekin. Tosin tv:n Cops-sarjaa jäljittelevä Knights-osio voisi ehkä sopia paremmin vain aikuisille. IMDb-linkki

Lue loppuun

South Park: Isompi, Pidempi & Leikkaamaton

(South Park: Bigger, Longer & Uncut, USA 1999)

Ohjaus: Trey Parker
Ääninä: Trey Parker, Matt Stone, Mary Kay Bergman

Kiroilua, etnisiin ja seksuaalisiin vähemmistöihin liittyvien ennakkoluulojen kanssa leikkimistä, kaikkea mitä ei saisi sanoa. Tätä ja muuta hurvittelua on tässä elokuvassa, joka on eräänlainen pidennetty South Park -jakso. Toimivaa viihdettä, jos tälläisesta pitää. Kuten tv-sarjassakin kaikkien ylilyöntien ja kiroilun jälkeen tekijät yllättävät katsojan ”housut kintuissa” ja osoittavat epäkohdan nykyisessä yhteiskunnassa. IMDb-linkki