Kunniattomat paskiaiset

(Inglourious Basterds, USA 2009)

Ohjaus: Quentin Tarantino
Pääosissa: Brad Pitt, Mélanie Laurent, Christoph Waltz

Inglourious Basterds (2009)
Inglourious Basterds (2009)

Miksi tehdä taas elokuva natseista? Quentin Tarantinon kohdalla vastaus lienee se, että toisen maailmasodan viralliset pahikset tarjoavat niin vahvoja hyvän ja pahan elementtejä, ettei elokuvaa voi olla tekemättä. Saksalaisille kyllä soisi välillä lomaa syntipukin roolistaan, mutta minkäs teet? Edellä sanotun jälkeen voi todeta, että Tarantinon elokuva on törkeän tyylikäs ja erilainen sotaelokuva. En saanut itseäni leffateatteriin, mutta elokuva toimii myös dvd-versiona kotisohvalta katsottuna.

Jatka lukemista ”Kunniattomat paskiaiset”

Ei nimeä

(Sin Nombre, Meksiko/USA 2009)

Ohjaus: Cary Joji Fukunaga
Pääosissa: Paulina Gaitan, Édgar Flores, Kristian Ferrer

Sin Nombre (2009)
Sin Nombre (2009)

Cary Fukunagan ohjaama Ei nimeä on väkevä elokuva, joka pakottaa hyvinvointiyhteiskunnan kasvatin arvioimaan uudelleen omia elinolojaan. Leffa kertoo ihmisistä pakomatkalla; toiset pakenevat huonoja oloja, toiset kuoleman uhkaa. Matkaa tehdään Väli-Amerikasta kohti Yhdysvaltoja pitkät pätkät muun muassa tavarajunan katolla. Keskeisiä henkilöitä ovat setänsä ja veljensä kanssa matkaava Sayra (Paulina Gaitan) ja vanhaa jengiään pakeneva Willy (Édgar Flores). Elokuva tuo mieleen Fernando Meirelles’n vuonna 2002 ohjaaman City Of God -leffan, jonka raakuus on jossain määrin samanlaista. Elokuvan jälkeen omaa kotimaataan katselee hieman uudesta näkökulmasta. Ei nimeä -elokuvan yhtenä tuottajana on Gael García Bernal. IMDb-linkki

Raaka keikka

(Raw Deal, USA 1986)

Ohjaus: John Irvin
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Robert Davi

Raw Deal (1986)
Raw Deal (1986)

Raaka keikka on Schwarzeneggerin valjumpi vastine Cobralle (1986). FBI-mies Mark Kaminsky (Schwarzenegger) on saanut potkut pahoinpideltyään lapsen hyväksikäyttäjän. Ystävä FBI:stä tarjoaa tuppukylän seriffinä toimivalle Kaminskylle paluumahdollisuutta, jos tämä kostaa poliisipojan kuoleman rikollisliigalle. Arnold soluttautuu pahisten leiriin ja jännitys tihenee… Ei parasta Arnoldia, mutta ilmeisesti ensimmäinen elokuva, jossa mies sai päälleen silloin nykyaikaisia vaatteita. Lopputaistelu louhoksella. IMDb-linkki

Tres días

(Espanja 2008)

Ohjaus: F. Javier Gutiérrez
Pääosissa: Víctor Clavijo, Mariana Cordero, Eduard Fernández

Espoo Ciné jää minulta tänä(kin) vuonna tyngäksi. Voi olla, että ainoaksi kokemukseksi jää eilinen F. Javier Gutiérrezin ohjaama tieteishenkinen väkivalta/kauhupläjäys Tres días. Valtava meteoriitti on iskeytymässä maahan 72 tunnin kuluttua, eikä edes Yhdysvallat pysty estämään katastrofia. Ilmoitus tulevasta aiheuttaa maailmanlaajuisen paniikin, jonka seurauksena vankilasta pakenee psykopaatti Lucio (Eduard Fernández), joka alkaa ahdistella Alen (Víctor Clavijo) veljen perhettä.

Jatka lukemista ”Tres días”

München

(Munich, USA 2005)

Ohjaus: Steven Spielberg
Pääosissa: Eric Bana, Daniel Craig, Ciarán Hinds, Mathieu Kassovitz, Michael Lonsdale

Kävin eilen katsomassa Steven Spielbergin uusimman elokuvan, joka kertoo vuoden 1972 Münchenin olympialaisten murhenäytelmästä. "Musta syyskuu" niminen terroristijärjestö kaappasi olympiakylässä 11 Israelin joukkueen jäsentä ja vaati vangittujen taistelutovereidensa vapauttamista. Draama loppui verilöylyyn saksalaisella lentokentällä, jossa kaikki israelilaiset kuolivat. Spielbergin elokuva kertoo siitä, mitä tapahtui israelilaisten kuoleman jälkeen.

Jatka lukemista ”München”

Armoton

(Unforgiven, USA 1992)

Ohjaus: Clint Eastwood
Pääosissa: Clint Eastwood, Morgan Freeman, Gene Hackman

Unforgiven (1992)

Clint Eastwoodin ohjaama 1992 valmistunut lännenelokuva on lajinsa valioita ja erinomainen elokuva lajityypistä riippumatta. William Munny (Eastwood), entinen ryöväri ja tappaja, on vaimonsa kuoltua ryhtynyt hoitamaan maatilaa ja lapsiaan. Nuori ”Schofield Kid” (Jaimz Woolvett) ratsastaa Munnyn piskuiselle tilalle ja huokuttelee tätä mukaan vielä yhdelle tapporeissulle palkkion voimin. Houkutus kasvaa lopulta liian suureksi ja yhdessä vanhan kumppaninsa Ned Loganin (Morgan Freeman) kanssa miehet lähtevät nuoren intoilijan mukaan.

Jatka lukemista ”Armoton”