Rogue One: A Star Wars Story

(USA 2016)

Ohjaus: Gareth Edwards
Pääosissa: Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn

Rogue One: A Star Wars Story (2016)
Rogue One: A Star Wars Story (2016)

George Lucasin alkuperäinen Tähtien sota (1977) alkaa lyhyellä taustoituksella, jossa kerrotaan:

”Rebel spies managed to steal secret plans to the Empire’s ultimate weapon, the DEATH STAR, an armored space station with enough power to destroy an entire planet.”

Kävin eilen elokuvissa katsomassa uuden Star Wars -elokuvan, joka kertoo tarkemmin siitä, miten Kuolemantähden suunnitelmat varastettiin ja ketkä operaation suorittivat.

Gareth Edwardsin ohjaama Rogue One: A Star Wars Story on paras Tähtien sota -leffa pitkiin aikoihin. Se on myös toinen elokuva sen jälkeen, kun Disney osti oikeudet saagaan George Lucasilta.

Lue loppuun

Star Wars: The Force Awakens

(USA 2015)

Ohjaus: J.J. Abrams
Pääosissa: Daisy Ridley, John Boyega, Harrison Ford, Carrie Fisher

Star Wars: The Force Awakens (2015)
Star Wars: The Force Awakens (2015)
Uusimman Star Wars -elokuvan lisänimi voisi hyvin olla ”Lian paluu”. Alkuperäisen Tähtien sota -elokuvan (1977) ja sen kahden jatko-osan (episodit 4-6) erityispiirteenä muihin avaruusseikkailuihin verrattuna oli, että teknologia ja avaruusalukset olivat ajan ja käytön kuluttamia.

Vuosina 1999-2005 Tähtien sodan isä George Lucas ohjasi ensimmäisen jatkotrilogian (episodit 1-3), joiden maailma oli digitaalinen ja kliininen. Tämä maailma on nyt jäänyt taakse ja J.J. Abramsin ohjaamassa uudessa ja järjestyksessä 7. elokuvassa alukset ovat jälleen likaisia ja päähenkilöiden kädet niin sanotusti savessa. Elokuvasaagaan on palautettu inhimillisyys ja lämpö.

Lue loppuun

Big Game

(Suomi, Saksa, Iso-Britannia 2014)

Ohjaus: Jalmari Helander
Pääosissa: Samuel L. Jackson, Ray Stevenson, Onni Tommila

Big Game (2014)
Big Game (2014)

Kävin eilen elokuvissa katsomassa kalleimman suomalaiselokuvan miesmuistiin – Jalmari Helanderin (Rare Exports) ohjaaman ja käsikirjoittaman leffan Big Game (suom. Suurriistaa). Suomalais-saksalais-englantilaisessa toimintaseikkailussa 13-vuotias Oskari (Onni Tommila) joutuu keskelle terroristien salajuonta, jonka tavoitteena on kaapata Yhdysvaltain presidentti (Samuel L. Jackson). Presidentin Air Force One -lentokone ammutaan alas Pohjois-Suomen yllä ja erätaitoja opetteleva Oskari on ensimmäisenä valtiopäämiehen pelastuskapselin luona.

Juoniasetelmasta on varmasti jo pääteltävissä, että kyseessä on nuoremman väen seikkailuelokuva, joka ei liikoja murehdi reaalipolitiikasta tai fysiikan laiesta. Sen sijaan Big Game ammentaa taidokkaasti 1980- ja 1990-lukujen amerikkalaisista toimintaelokuvista ja on tässä kontekstissa varsin pätevä ja viihdyttävä toimintaseikkailu.

Lue loppuun

Ihmemies MacGyver: Tuomiopäivä

(MacGyver: Trail to Doomsday, USA 1994)

Ohjaus: Charles Correll
Pääosissa: Richard Dean Andersson, Beatie Edney, Peter Egan

MacGyver: Trial to Doomsday (1994)

Ihmemies MacGyver-sarjaa esitettiin Yhdysvalloissa vuosina 1985-1992, ja Suomessa pienellä viiveellä. Lee David Zlotoffin luoma ja Richard Dean Anderssonin esittämä Angus MacGyver on entinen salaisen palvelun mies, joka sarjan kuluessa työskentelee suurimmaksi osaksi salaperäisen, mutta hyveellisen Phoenix-säätiön laskuun. MacGyver inhoaa aseita, syö kasvisruokaa, auttaa heikompiosaisia ja on muutenkin ihan mahtava mies.

TV-elokuvassa Ihmemies MacGyver: Tuomiopäivä tämä ihmeellinen mies todistaa läheisen ystävänsä kuoleman ja paljastaa ydinaseiden tuotantolaitoksen Englannissa. Tuomiopäivä-elokuva valmistui pari vuotta varsinaisen sarjan päättymisen jälkeen. Yhdessä Ihmemies MacGyver: Kadonnut aarre (1994) -elokuvan kanssa se oli MacGyverin paluu.

Tuomiopäivä on viimeinen kerta, kun Richard Dean Andersson esitti MacGyver-hahmoa. Tai ei aivan – MasterCard nimittäin tuotti mainoksen vuoden 2006 Super Bowlin väliajalle, jossa MacGyver teki vielä yhden, noin puoli minuuttia kestävän paluun televisioon, katso YouTube.

TV-elokuvat Tuomionpäivä ja Atlantis on julkaistu DVD:nä viime vuoden lopussa. IMDb-linkki

Indiana Jones ja viimeinen ristiretki

(Indiana Jones and the Last Crusade, USA 1989)

Ohjaus: Steven Spielberg
Pääosissa: Harrison Ford, Sean Connery, Denholm Elliott

Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

Jotkin elokuvat muodostuvat syystä tai toisesta erityisen tärkeiksi. Minulle yksi tällainen on 1980-luvun lopun seikkailu Indiana Jones ja viimeinen ristiretki. Elokuvaan liittyy erilaisia muistoja varhaisnuoruudesta, joista yksi sijoittuu aikaan pian Suomen ensi-illan (15.9.1989) jälkeen, jolloin yritimme isäni kanssa mennä katsomaan elokuvaa Formia-elokuvateatteriin Turussa.

Jonotimme lippuluukulla, mutta päästyämme myyjän luokse aikeistamme tuli loppu. Myyjä tivasi ikääni eikä uskonut, että olin tarpeeksi vanha näkemään elokuvan. Elokuvalle oli asetettu K14-ikäraja ja minä olin totta puhuakseni muutamaa vuotta nuorempi. Isäni yritti esittää valkoisia valheita syntymävuodestani, mutta se ei auttanut. Viranomaiset olivat kieltäneet minulta tämän elokuvan katsomisen.

Lue loppuun

Waterworld

(USA 1995)

Ohjaus: Kevin Reynolds, Kevin Costner
Pääosissa: Kevin Costner, Chaim Jeraffi, Jeanne Tripplehorn

Waterworld (1995)

Waterworld oli aikansa kallein ja samalla kertaa taloudellisesti epäonnistunein elokuva. Se on saanut osakseen jo niin paljon parjausta, ettei sitä ole tässä tarvis lisätä. Enemmän minua kiinnostaa, miksi tässä elokuvassa ja esimerkiksi Mad Max -leffoissa ihmisten vaatetus on niin outoa. Miksi öljyn loppuminen tai maapallon peittyminen vedellä ajaa porukat käyttämään käsittämättömiä rautalangasta tehtyjä propellihattuja. Siinä ei ole mitään järkeä. Vai tietääkö joku, miksi näin on? IMDb-linkki

Avatar 3D

(USA 2009)

Ohjaus: James Cameron
Pääosissa: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver

Avatar (2009)

Sotilas Jake Sullyn (Sam Worthington) kaksoisveli on kuollut. Tiedemiesveli oli mukana projektissa, jossa tutkijat soluttautuivat Pandora-planeetalla asuvien sinihipiäisten Na’vien heimoon käyttämällä avatar-pukuja. Tekniikassa ihmisen mieli siirretään avatar-pukuun, jolloin hän voi toimia aidossa Na’vi-kehossa. Avatarit on rakennettu aina tietyn ihmisen dna:ta varten, minkä takia vain Jake voi hyödyntää kuolleelle veljelleen suunniteltua pukua. Tällä sci-fistikoituneella johdannolla alkaa James Cameronin ja kumppaneiden tarjoama huikea 3D-matka Pandoraan.

Lue loppuun