Hymyilevä mies

(Suomi 2016)

Ohjaus: Juho Kuosmanen
Pääosissa: Jarkko Lahti, Eero Milonoff, Oona Airola

Hymyilevä mies (2016)

Juho Kuosmasen ohjaamaHymyilevä mieson käännetty englanniksi nimellä The Happiest Day in the Life of Olli Mäki eli Olli Mäen elämän onnellisin päivä. Käännösnimi on minusta jopa osuvampi kuin alkuperäinen.

Elokuva kertoo tositapahtumiin pohjautuen kokkolalaisesta nyrkkeilijästä Olli Mäestä (Jarkko Lahti), joka valmistautuu elämänsä suurimpaan päivään. Kyseessä on perjantai 17.8.1962, jolloin Mäki kohtasi Helsingin Olympiastadionilla järjestetyssä MM-ottelussa yhdysvaltalaisen Daveyn Mooren. Wikipedian tietojen mukaan Mäki vs. Moore -ottelu on edelleen suurin Suomessa järjestetty nyrkkeilytapahtuma (23 463 katsojaa).

Lue loppuun

Pallo hukassa

(Major League, USA 1989)

Ohjaus: David S. Ward
Pääosissa: Tom Berenger, Charlie Sheen, Corbin Bernsen

Major League (1989)
Major League (1989)

Pallo hukassa on yksi niistä suomenkielisistä käännösnimistä, joita levittäjät ja tv-kanavat ovat käyttäneet useampaan kertaan eri elokuvien yhteydessä. Elonet-palvelussa nimikkeitä löytyy eri muodoissa seitsemän. David S. Wardin ohjaamaan ja käsikirjoittamaan (mm. Puhallus, Uneton Seattlessa) baseball-komediaan Major League se itse asiassa sopii.

Elokuva kertoo Cleveland Indians -joukkueesta, jonka tuore omistaja tekee kaikkensa, jotta tiimi ei menestyisi. Tavoitteena on siirtää häviävä organisaatio lämpimämpään Miamiin. Tappioiden varmistamiseksi joukkue kootaan mahdollisimman oudoista ja epävakaista tyypeistä, joita näyttelevät mm. Tom Berenger, Charlie Sheen, Corbin Bernsen ja Wesley Snipes. Asetelma on siis hieman sama kuin esimerkiksi Poliisiopisto-elokuvissa.

Lopputulos on liki 30 vuoden jälkeenkin varsin mainio. Baseball-elokuvien ja urheilukomedioiden genreissä tämä varsinkin toimii. Yksi asia elokuvassa tosin ihmetyttää: miten ihmeessä Tom Berengerin hahmo Jake Taylor pääsee entisen naisystävänsä (Rene Russo) asuntoihin aina sisälle ilman avaimia. Ehkä samalla logiikalla kuin autot jätetään elokuvissa aina lukitsematta.

Katso elokuvan traileri

Lisätietoa elokuvasta: IMDb / Elonet

Viimeinen partiopoika

(The Last Boy Scout, USA 1991)

Ohjaus: Tony Scott
Pääosissa: Bruce Willis, Damon Wayans, Chelsea Field

The Last Boy Scout (1991)

Ohjaaja ja tuottaja Tony Scott kuoli 19.8.2012 ja kuolema on synnyttänyt internettiin paljon muistokirjoituksia ja Scottin uran kohokohtien kertauksia. Katsoin Scottin ohjaaman Viimeinen partiopoika -elokuvan jo aiemmin kesällä, mutta kirjoituksen julkaisu on venynyt. Olkoon tämä nyt jonkinlainen panos yhteiseen muisteluun.

Tony Scott on ollut toimintaleffojen tekijänä aina yksi suosikeistani. Olen pitänyt Scottin hämyn ja auringonlaskun värittämistä suoraviivaisista elokuvista. Viimeinen partiopoikakin on vauhdilla etenevää toimintaa, jossa on myös tarvittava määrä itseironiaa.

Lue loppuun

Friday Night Lights

(USA 2004)

Ohjaus: Peter Berg
Pääosissa: Billy Bob Thornton, Lucas Black, Derek Luke

Friday Night Lights (2004)

Jalkapallo (football – ei soccer) on pyhä laji Yhdysvalloissa. Pyhä se on myös Odessan pikkukaupungissa Texasissa, jonka asukkaille high schoolin jalkapallojoukkueen menestys asettuu monien muiden elämänalueiden yläpuolelle. Peter Bergin ohjaama Friday Night Lights kertoo tositapahtumiin pohjautuvan tarinan vuoden 1988 jalkapallokaudesta ja Odessan joukkueen, The Permian High Panthersin, menestyksestä. Tässä kohden on mainittava, että Friday Night Lights on aavistuksen erilainen urheiluelokuva. Se ei ole perinteinen ryysyistä rikkauksiin -tarina, vaan pyrkii kuvaamaan urheiluhulluuttaa ja -menestystä hieman analyyttisemmin. Elokuva perustuu Buzz Bissingerin kirjaan.

Lue loppuun

Semi-Pro

(USA 2008)

Ohjaus: Kent Alterman
Pääosissa: Will Ferrell, Woody Harrelson, André Benjamin

Semi-Pro (2008)

Will Ferrell on kunnostautunut viime vuosina erilaisissa urheilukomedioissa. Hokkarihemmot oli ihan kohtuullisen hauska, mutta Semi-Pro on lähes hillitön koripallokomedia, joka ei turhaan sorru kliseisiin. On vuosi 1976 autokaupunki Flintissä, Michiganissa. Jackie Moon (Ferrell) on paikallisen korisjoukkueen manageri/valmentaja/pelaaja, joka on hankkinut varallisuutensa funk-hittibiisillä Love Me Sexy. Yllättäen joukkueelle avautuu mahdollisuus nousta NBA-sarjaan, koska alempi ABA-sarja on päätetty sulauttaa siihen. Semi-Pro ammentaa kohtuudella 1970-luvun nostalgiasta ja maustaa paistoksen aidolla funk-rasvalla. Sly & The Family Stone, Curtis Mayfield, EWF ja muut tuovat leffaan hienon äänimaailman ja näyttelijäpuolella Woody Harrelson ja André Benjamin kantavat vastuuta Ferrellin rinnalla. Score! IMDb-linkki

The Wrestler – painija

(The Wrestler, USA 2008)

Ohjaus: Darren Aronofsky
Pääosissa: Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood

The Wrestler (2008)
The Wrestler (2008)

Mikä on taiteen määritelmä? Yksimielisyyttä on turha hakea, mutta itse olen mieltynyt Leo Tolstoin määrittelyyn kirjassa Mitä on taide? (1897, suom. 2000). Tolstoin mukaan taiteen tarkoitus on välittää inhimillisiä perustunteita ihmiseltä toiselle. Korkeimmassa muodossa nämä tunteet tukevat moraalisesti arvokasta asiaa. Tolstoin määritelmässä korkeinta moraalia edustaa kristinusko, mutta näin ei välttämättä tarvitse olla. Taiteen voidaan yksinkertaisesti sanoa herättävän tunteita moraalisesti arvokkaan asian puolesta. The Wrestler -elokuvassa tämä on ihmisarvon mukainen elämä.

Lue loppuun

Asterix olympialaisissa

(Astérix aux jeux olympiques, Ranska 2008)

Ohjaus: Frédéric Forestier, Thomas Langmann
Pääosissa: Clovis Cornillac, Gérard Depardieu, Alain Delon

Astérix aux jeux olympiques (2008)

Tänään ensi-illassa oleva Asterix olympialaisissa on tähän mennessä kallein eurooppalainen elokuva. Tämä näkyy myös valkokankaalla – enemmän kuitenkin erikoistehosteissa ja väkimäärässä kuin käsikirjoituksessa. Juoni etenee ja nokkeluuksiakin on, mutta elokuvaa vaivaa silti suomalaisesta sketsiviihteestä tuttu typerryttävä komedia.

Lue loppuun