Leffailta Pierce Brosnanin kanssa

Britannian Esquire-lehti järjesti viime sunnuntaina 19.4.2020 verkkolähetyksen, jossa katsojat kutsuttiin katsomaan elokuva 007 ja kultainen silmä (GoldenEye, 1995) päätähti Pierce Brosnanin kanssa. Itse elokuvaa ei striimattu.

Pierce Brosnan 19.4.2020 verkkolähetyksessä (Esquire UK, YouTube)

Ideana oli, että koronaviruksen takia koteihinsa sulkeutuneet katsojat ympäri maailmaa käynnistävät leffan kotonaan ja Brosnan kommentoi elokuvaa sen edetessä. Kyseessä oli siis virtuaalinen kimppakatselu ja Brosnanin kommenttiraita ensimmäiseen Bond-leffaansa.

Toteutuksen kannalta olisi saattanut olla parempi, että lähetyksessä olisi ollut mukana haastattelija, moderaattori tai kollega. Nyt irlantilaisnäyttelijä istui yksin kotonaan Havaijilla ja vastaili aiemmin tulleisiin kysymyksiin sekä muisteli menneitä.

Kaksituntisen monologinsa aikana Brosnan muisteli lämmöllä näyttelijäkollegoitaan ja ammattitaitoisia stunt-ryhmiä. 007 ja kultainen silmä -elokuvan alkujaksossa on useampi huikea stuntti, joita Brosnan kävi läpi. Koska kyseessä oli Bond-leffa, puhetta oli tietysti myös Omega-kelloista ja Aston Martin- ja BMW-autoista.

Lähetys on katsottavissa tallenteena YouTubessa. Jos Bond-leffat kiinnostavat, niin ei muuta kuin video päälle ja GoldenEye-leffa pyörimään!

2010-luvun parhaita elokuvia

Kuva-blogi järjesti suomalaisille elokuvasta kirjoittaville bloggaajille, vloggaajille, mikrobloggaajille ja muille elokuvaharrastajille ”Vuosikymmenen elokuvat” -kyselyn. Eniten ääniä sai George Millerin elokuva Mad Max: Fury Road (2015), joka oli myös omalla listallani. Yhteensä kyselyyn vastasi 30 sisällöntuottajaa.

Vuosikymmenen parhaiden elokuvien listaus on erittäin haastava tehtävä – varsinkin kun osa helmistä on itseltäni varmasti näkemättä. Oma listani perustuu niihin elokuviin, jotka olen nähnyt ja joista olen kirjoittanut Eilen elokuvissa -blogissani. Olen pyrkinyt ottamaan mukaan hieman erityyppisiä elokuvia. Elokuvat ovat satunnaisessa järjestyksessä.

Jatka lukemista ”2010-luvun parhaita elokuvia”

Mitäs me -alkuiset elokuvat

Yle TV1 esittää tänään 19.6.2019 klo 13.25 Ville Salmisen ohjaaman musiikkikomedian Mitäs me taiteilijat (1952). Elokuva sijoittuu 1910-luvun Helsinkiin, jossa vaudeville-teatteri etsii uusia kykyjä.

Mitäs me vakoojat (1985) on puolestaan John Landisin ohjaama amerikkalainen vakoilukomedia, jonka pääosissa nähdään Dan Aykroyd ja Chevy Chase. Useasti televisiossakin esitetyn elokuvan tapahtumat sijoittuvat kylmän sodan aikaan.

Elokuvia yhdistää tyylilajin ja tv-esitysten ohella Mitäs me -alkuinen suomenkielinen levitysnimi. Jäin pohtimaan kuinkahan monta Mitäs me -alkuista elokuvaa Suomessa on julkaistu. Pohdinta on samanlainen, joka syntyi aikoinaan Hei me (tehdään jotain) -alkuisista leffoista (lue 24.11.2011 julkaistu kirjoitus).

Elonet-tietokannassa 16 teosta

Tässäkin kysymyksessä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ylläpitämä Elonet-elokuvatietokanta osoittautuu oivalliseksi työkaluksi. Tietokannasta löytyy yhteensä 16 Mitäs me -alkuista teosta (avaa haku), joista seuraavat 11 ovat fiktioelokuvia:

 1. Mitäs me nyrkkeilijät (1925)
 2. Mitäs me taiteilijat (1952)
 3. Mitäs me minkkivarkaat (1960)
 4. Mitäs me viettelijät (1967)
 5. Mitäs me ryöstäjät! (1977)
 6. Mitäs me sankarit (1980)
 7. Mitäs me huijarit (1981)
 8. Mitäs me vakoojat (1985)
 9. Mitäs me perheelliset (1986)
 10. Mitäs me varkaat (1990)
 11. Mitäs me spartalaiset (2008)

Näistä Mitäs me taiteilijat on ilmeisesti ensimmäinen Mitäs me -leffa, koska Mitäs me nyrkkeilijät on vuoden 1978 tv-esityksessä käytetty rinnakkainen nimi tanskalaiselle elokuvalle Dødsbokseren.

Yhdentoista fiktioelokuvan lisäksi on julkaistu muutama Mitäs me -alkuinen dokumentti- ja animaatioelokuva. Mitäs me hirviöt (1970) on animaatiosarjan videojulkaisu vuodelta 1993. Mitäs me salamaniskemät (1996) puolestaan on dokumentti salamaniskemistä suomalaisista, jotka ovat selvinneet iskusta ja saaneet toisen mahdollisuuden.

Milloin seuraava Mitäs me -leffa?

Mitäs me -alkuisia elokuvia on varsin monta. Viimeisin on tosin ilmestynyt yli kymmenen vuotta sitten. Onko aika jo kypsä seuraavalle Mitäs me -elokuvalle? Esimerkiksi Star Wars: Mitäs me jedit?

Blogille uusi logo

Eilen elokuvissa -blogilla on nyt logo, jonka on suunnitellut muotoilija Mari Pyykkönen. Logo kiteyttää hyvin blogini hengen ja identiteetin. Blogin nimessä esiintyvät e-kirjaimet ovat logossa kuin popcorneja, jotka liitetään usein viihdyttävään elokuvakokemukseen. Samalla tavalla blogini on ollut ensi sijassa paikka jakaa hyviä kokemuksia elokuvista, jotka tuovat elämään ajatuksia, tunteita ja viihdettä. Otsa kurtussa en ole tätä koskaan tehnyt, enkä aio tehdä. Olen rehellinen elokuvanharrastaja, jolle kirjoittaminen avaa uuden oven seitsemänteen taiteeseen.

Seuraa blogia myös näissä kanavissa:

 

Televisiossa 28 vuotta sitten – Ihmemies ja Kreisi college

Miltei 30 vuotta sitten televisio oli Suomessa mielenkiintoisessa kehitysvaiheessa. Kolmoskanava oli aloittanut vasta toimintansa ja puoli yhdeksältä piti katsoa uutisia. Mitä televisiosta itse asiassa tuli? Kysymys on mielenkiintoinen myös kulttuurihistorian näkökulmasta.

MacGyver (1985-1992). DVD-julkaisun kansi.

Vuonna 1989 Mauno Koivisto oli Suomen presidentti. Neuvostoliitto oli pystyssä viimeisiä vuosiaan ja itänaapuria johti Mihail Gorbatšov. Vain kolme vuotta aiemmin Renny Harlinin elokuva Jäätävä polte (1986) oli kielletty Suomessa kokonaan. Perusteluihin kirjattiin, että ”elokuva on raaistava ja saattaa huonontaa valtakunnan suhteita ulkovaltoihin” – siis Neuvostolittoon, ks. Elonet.

Yhdysvalloissa presidentin virkaan astui 20.1.1989 George H. W. Bush edeltäjänsä Ronald Reaganin jälkeen. Reagan oli vieraillut Suomessa edellisenä vuonna. Kesäkuussa 1989 Tiananmenin aukion mielenosoituksen tukahduttaminen muuttui verilöylyksi Pekingissä ja loppuvuodesta Berliinin muuri murtui.

Itse olin vuonna 1989 nuori poikanen peruskoulun alaluokilla ja parhaita asioita maailmassa olivat leikit kavereiden kanssa sekä jännät elokuvat ja tv-ohjelmat. Erityisesti mieleen ovat jääneet sunnuntai-iltapäivät, jolloin ulkoleikit lopetettiin ja tultiin sisälle katsomaan Ihmemiestä televisiosta.

Jatka lukemista ”Televisiossa 28 vuotta sitten – Ihmemies ja Kreisi college”

10 + 7 leffatärppiä jouluun

Kuka muistaa, kun mainosrahoitteisilla tv-kanavilla ei näytetty joulunpyhinä lainkaan mainoksia?

Minä muistan, koska silloin pystyi nauhoittamaan elokuvia VHS-kasetille ilman, että piti koko ajan olla valppaana keskeyttämässä nauhoitusta mainosten ajaksi. Noista ajoista on tultu pitkälle. Nyt mainoksia voi katsella televisiossa vuoden jokaisena päivänä – ja elokuvateattereissakin liki jokaisena päivänä. Jouluaattona teatterit taitavat olla kiinni.

Tänä vuonna joulu ajoittuu viikonloppuun, joten ylimääräistä vapaata ei ole kuin yksi päivä. Silti aikaa saattaa löytyä elokuvien katseluun. Kokosin vuonna 2011 jouluelokuvien top 10 -listan, jota pidän edelleen melko pätevänä. Tässä kuitenkin muutama lisävinkki elokuvateatterien, television ja suoratoistopalvelujen tarjonnasta.

Näiden leffatärppien myötä hyvää joulua kaikille blogin lukijoille!

7 elokuvatärppiä joulunpyhiin

 1. Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu (2016) IMDb
  Uusi ja laadukas suomalainen lastenelokuva, jossa Tatu ja Patu viettävät joulua Veeran kanssa Helsingissä. Nyt peffateattereissa 🙂
 2. Viiru ja Pesonen – paras joulu ikinä (2016) IMDb
  Suosittuun ruotsalaiseen lastenkirjasarjaan perustuva elokuva Pesosen ja hänen Viiru-kissansa joulun vietosta. Nyt elokuvateattereissa.
 3. Frozen: huurteinen seikkailu (2013)
  Lasten kestosuosikki Annan ja Elsan seikkailusta talvisessa Arendelissa, mukana myös Saara Aalto. Esitetään Nelosella 23.12.2016 klo 19.30.
 4. Rare Exports (2010) IMDb
  Jalmari Helanderin erilainen joulupukkielokuva, joka esitetään Yle TV2 -kanavalla 25.12.2016 klo 20.00.
 5. Tappava ase (1987) IMDb
  Jouluun tykästyneen Shane Blackin (ks. EW-artikkeli) käsikirjoittama toimintaelokuva, jonka pääosissa Mel Gibson ja Danny Glover. Löytyy muun muassa Netflixistä.
 6. Vaihtokaupat (1983) IMDb
  John Landisin ohjaama ja jouluun ajoittuva komedia rikkaudesta ja köyhyydestä. Pääosissa Eddie Murphy ja Dan Aykroyd. Löytyy muun muassa Netflixistä.
 7. Paha pukki (2003) IMDb
  Pukkina ja tonttuna päivisin esiintyvät pikkurikolliset ryöstävät tavarataloja jouluyönä. Joulupukki juopottelee. Komedia löytyy muun muassa Netflixistä. Elokuvan jatko-osan ensi-ilta oli 25.11.2016 ja se on edelleen ohjelmistossa ainakin Helsingissä.

Mikä on sinun elokuvavinkkisi joulun viettoon? Kerro kommenttiosiossa.