Vauhdilla Chicagoon (1987)

Planes, Trains and Automobiles (Yhdysvallat)
Ohjaus: John Hughes
Pääosissa: Steve Martin, John Candy, Laila Robins
Kesto: 93 min.
Ikäraja: S

Katsoin ties monennenko kerran John Hughesin käsikirjoittaman ja ohjaaman elokuvan Vauhdilla Chicagoon (Planes, Trains and Automobiles). Tämä viikko onkin oivallinen aika katsoa tämä kiitospäivän alle sijoittuva komedia, koska Yhdysvalloissa vietetään kyseistä juhlaa tänään 23.11.2023.

Planes, Trains and Automobiles (1987)

Vauhdilla Chicagoon kertoo mainosalalla työskentelevän Neal Pagen (Steve Martin) kotimatkasta perheensä luo Chicagoon paria päivää ennen kiitospäivää. Pienten alkukommellusten jälkeen lento lähtee New Yorkista, mutta se ohjataan Wichitaan Kansasiin, koska Chicagossa on lumimyrsky.

Jatka lukemista ”Vauhdilla Chicagoon (1987)”

The Batwoman (1968)

La Mujer Murcielago (Meksiko)
Ohjaus: Rene Cardona
Pääosissa: Maura Monti, Roberto Cañedo, Héctor Godoy
Kesto: 81 min.
Ikäraja: Ei tiedossa

Tunnetuista sarjakuvahahmoista kaksi on erityisen lähellä sydäntäni: Mustanaamio (s. 1936) ja Batman (s. 1939). Näistä kahdesta Batman kumppaneineen on ollut selkeästi useammin myös elokuvasovitusten kohteena, ks. aiemmat kirjoitukset blogissa: Batman (1989), Yön ritari (2008).

La Mujer Murcielago (1968)

Yksi kuriositeetti Batmanin maailmaan sijoittuvien elokuvien sarjassa on vuonna 1968 ilmestynyt meksikolainen La Mujer Murcielago (eng. The Batwoman), joka on samalla ensimmäinen Lepakkonaisesta kertova elokuva. The Batwoman kertoo meksikolaista vapaapainia eli Lucha Libreä harrastavasta varakkaasta naisesta (Maura Monti), joka auttaa Acapulcon poliisia ratkomaan rikoksia lepakkonaisen asussa.

Lepakkonainen kutsutaan apuun, kun kaupunkia piinaavat miespainijoiden oudot kuolemat. Tapahtumien taustalta paljastuu diabolista naurua harrastava tiedemies tohtori Williams ja hänen apurinsa Igor. Kaksikko on kehittämässä kalan ja miehen yhdistelmää eli kalamiestä. Ei siis sitä suomalaisella järvellä soutelevaa leppoisaa kaveria, vaan kalan ja miehen suomuista synteesiä, jolla on tappajan vaistot.

Jatka lukemista ”The Batwoman (1968)”

Vallan kääntöpuoli (2011)

The Ides of March (Yhdysvallat)
Ohjaus: George Clooney
Pääosissa: Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymor Hoffman
Kesto: 101 min.
Ikäraja: K-7

Hyvin tehty poliittinen draama on yksi kiinnostavimmista elokuvagenreistä. Katsoin tällä viikolla George Clooneyn ohjaaman ja tähdittämän Vallan kääntöpuoli -elokuvan, joka edustaa tätä lajityyppiä varsin kunniakkaasti.

The Ides of March (2011)

Elokuva perustuu Beau Willimonin näytelmään ja kertoo demokraattisen puolueen presidenttiehdokasasettelusta Yhdysvalloissa. Keskeisessä osasssa on Ryan Gosling (mm. Blade Runner 2049, Barbie), joka esittää presidenttiehdokkuutta havittelevan kuvernööri Mike Morrisin (Clooney) lehdistösihteeriä.

Goslingin esittämä nuori ammattilainen tasapainottelee idealismin ja poliittisen pelin realismin välimaastossa. Teos kuvaa hyvin julkisuuden näyttämön ja näyttämön takaisen todellisuuden välistä suhdetta.

Tarina on hyvä ja sitä kertomassa on kova näyttelijäkaarti. Elokuvassa esiintyvät Clooneyn ja Goslingin ohella Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Marisa Tomei, Jeffrey Wright ja Evan Rachel Wood.

Jatka lukemista ”Vallan kääntöpuoli (2011)”

Jesse Stone: Videokameramurhaajat (2005)

Stone Cold (Yhdysvallat, Kanada)
Ohjaus: Robert Harmon
Pääosissa: Tom Selleck, Jane Adams, Reg Rogers
Kesto: 87 min.
Ikäraja: K-15

Tom Selleck esittää tässä televisioon tehdyssä rikoselokuvassa Robert B. Parkerin luomaa poliisipäällikkö Jesse Stonea. Parkerin kirjoihin perustuvia tv-elokuvia on tehty yhteensä yhdeksän, joista Jesse Stone: Videokameramurhaajat (alkup. Stone Cold) on ensimmäinen.

Stone Cold (2005)

Yhdysvaltain itärannikolla sijaitsevassa Paradisen pikkukaupungissa tapahtuu useampi murha, joita Los Angelesista muuttanut poliisipäällikkö tiimeineen ryhtyy selvittämään. Kuten monesti vastaavissa rikossarjoissa myös tällä kertaa päähenkilöllä on omat haasteensa elämässä. Jesse Stone on eronnut ja taistelee liiallisen alkoholinkäytön kanssa.

Elokuvan tunnelma on syksyisen rannikkokaupungin tapaan hieman melankolinen, johon Selleckin rauhallinen karisma sopii vallan mainiosti. Selleckin rinnalla muissa rooleissa nähdään mm. Viola Davis ja Mimi Rogers. Elokuvan koko pituudelta soiva pianomusiikki lisää usvan ohella surumielistä fiilistä.

Nelonen on esittänyt tämän mukiinmenevän rikoselokuvan vuosina 2009 ja 2010. Leffa löytyy tällä hetkellä myös Applen iTunes Storesta, josta sen itse katsoin sateisen lauantai-illan ratoksi.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Yön painajainen (1971)

Play Misty for Me (Yhdysvallat)
Ohjaus: Clint Eastwood
Pääosissa: Clint Eastwood, Jessica Walter, Donna Mills
Kesto: 102 min.
Ikäraja: K-16

Yön painajainen on Clint Eastwoodin esikoisohjaus ja ensimmäinen elokuva, jonka kehittämistyössä hän oli alusta saakka mukana Malpaso-yhtiönsä kautta. Voi siis sanoa, että kyseessä on ensimmäinen varsinainen Clint Eastwood-elokuva.

Play Misty for Me (1971)

Leffan suomenkielinen nimi Yön painajainen ei ole kaikkein onnistunein käännös, koska nimen viittaama ”painajainen” ei rajoitu yöhön. Alkuperäinen nimi, Play Misty for Me, joka viittaa Erroll Garnerin esittämään Misty-nimiseen jazz-kappaleeseen, tiivistää elokuvan hengen paremmin.

Kyseessä on draama-trilleri, jossa Eastwood esittää Kalifornian rannikolla sijaitsevan Carmel-by-the Sea -kaupungin radiokanavan DJ:tä Dave Garveria. Yhtenä iltana Garver kohtaa kiihkeän faninsa Evelyn Draperin (Jessica Walter) paikallisessa baarissa, jonka jälkeen nainen takertuu tiskijukkaan kuin tanssikenkä ruotsinlaivan tahmaiseen lattiaan. Evelyn toivoo toistuvasti Misty-kappaletta Garverin radio-ohjelmassa, mistä juontuu elokuvan alkuperäinen nimi.

Jatka lukemista ”Yön painajainen (1971)”

Vaarallinen suhde (1987)

Fatal Attraction (Yhdysvallat)
Ohjaus: Adrian Lyne
Pääosissa: Michael Douglas, Glenn Close, Anne Archer
Kesto: 114 min.
Ikäraja: K16

Minulla on meneillään jonkinlainen 1980- ja 1990-lukujen taitteen elokuvafiilistelykausi. Tai jos ollaan ihan rehellisiä, niin kyseessä saattaa olla krooninen mieltymys tähän aikakauteen, jolloin ensi kertaa altistuin laajemmin erilaisille kulttuurikokemuksille.

Fatal Attraction (1987) eli Vaarallinen suhde. Kuvassa Special Collector’s Edition DVD-julkaisu, jossa mukana mm. tarinaa elokuvan teosta ja alun perin elokuvassa ollut erilainen loppu.

Adrian Lynen ohjaama ja James Deardenin käsikirjoitukseen perustuva Vaarallinen suhde on kiinteä osa tätä aikakautta. Eroottiseksi trilleriksi luonnehdittu elokuva oli yllätyshitti vuonna 1987 ja aiheutti aiheensa ja rohkean käsittelytapansa takia paljon keskustelua. Oscar-ehdokkuuksiakin tuli viisi, mutta ei yhtään voittoa.

Elokuva kertoo newyorkilaisesta perheellisestä lakimiehestä, Dan Gallagherista (Michael Douglas), jolla on viikonlopun kestävä avioliiton ulkopuolinen suhde kustannustoimittaja Alex Forrestin (Glenn Close) kanssa. Alex ei suostu jättämään asiaa yhden illan suhteeksi, vaan pyrkii saamaan miehen kokonaan itselleen – keinolla millä hyvänsä.

Olen nähnyt elokuvan ensi kertaa 1990-luvulla ja hankkinut dvd-julkaisun ehkä 15 vuotta sitten. Katsoin elokuvan taas uudelleen ja onhan se edelleen varsin hyytävä.

Jatka lukemista ”Vaarallinen suhde (1987)”