Graffiti Bridge

(USA 1990)

Ohjaus: Prince
Pääosissa: Prince, Morris Day, Ingrid Chavez, Jerome Benton

Graffiti Bridge (1990)
Graffiti Bridge (1990)

Sanottakoon heti alkuun, että olen Prince-fani. Olen diggaillut miehen musiikkia melko hartaasti nyt 28 vuotta. Ehkä juuri siksi Graffiti Bridge -elokuvasta on haasteellista kirjoittaa. Elokuvan ja samannimisen albumin musiikki on erinomaista, mutta elokuvana tämä ei toimi niin hyvin. 

Graffiti Bridge on Princen ohjaama ja käsikirjoittama jatko-osa Purple Rain (1984) -elokuvalle. Minneapolisiin sijoittuvassa Purple Rainissa Prince ja The Revolution -bändi taistelivat yleisön suosiosta Morris Dayn luotsaaman The Time -yhtyeen kanssa. Jatko-osa Graffiti Bridge marssittaa valkokankaalle tutut hahmot: Kidin (Prince), Morris Dayn, Jerome Bentonin ja muut The Time -bändin jäsenet sekä tietysti Princen moottoripyörän.

Jatka lukemista ”Graffiti Bridge”

Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi

(Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Ruotsi 2013)

Ohjaus: Felix Herngren
Pääosissa: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013)
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013)

Ihmiset elävät nykyään pitempään kuin ennen ja elinajanodote pitenee koko ajan. Omana elinaikani vastasyntyneiden poikien elinajanodote Suomessa on pidentynyt yli 9 vuodella ja tyttöjen yli 6 vuodella. Vuonna 2014 vastasyntyneiden elinajanodote oli pojilla yli 78 ja tytöillä liki 84 vuotta (Findikaattori). Yhä useampi elää yli 100-vuotiaaksi.

Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi on Felix Herngrenin ohjaama elokuva, joka perustuu Jonas Jonassonin samannimiseen ruotsalaiseen menestysromaaniin Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (Piratförlaget 2009). Tarina kertoo palvelutalossa asuvasta Allan Karlssonista (Robert Gustafsson), joka täyttää 100 vuotta. Ennen kuin paikallislehden toimittaja ja muu juhlaväki ehtivät kärrätä kakkua Allanin huoneeseen, tämä lähtee omalle seikkailulleen ikkunasta. Takaumien avulla keritään kokoon miehen koko satavuotinen taival, joka limittyy moniin maailmanhistoriallisiin tapahtumiin.

Jatka lukemista ”Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi”

Driven to Kill

(USA/Kanada 2009)

Ohjaus: Jeff King
Pääosissa: Steven Seagal, Mike Dopud, Igor Jijikine

Driven to Kill (2009)
Driven to Kill (2009)

Ilmeettömän näyttelytekniikan uranuurtaja, aikidomestari Steven Seagal esittää tässä suoraan videolla julkaistussa ja nyt Netflixiin siirtyneessä toimintaleffassa entistä venäläistä gansteria Ruslania, joka on nyttemmin ryhtynyt rikoskirjailijaksi. Poukkoileva juoni alkaa rullata eri suuntiin, kun Ruslanin tytär aikoo avioitua entisen vihollisen pojan kanssa.

Seagal on viime vuosina kommentoinut julkisuudessa Venäjän valtapolitiikkaa ja on ilmeisesti hyvissä väleissä presidentti Putinin kanssa, ks. The Guardian 28.3.2014. Venäläistä alamaailmaa kuvaava Driven to Kill onkin mielenkiintoinen juuri tätä taustaa vasten. Muutoin ei juurikaan.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Beetlejuice

(USA 1988)

Ohjaus: Tim Burton
Pääosissa: Alec Baldwin, Geena Davis, Michael Keaton

Beetlejuice (1988)
Beetlejuice (1988)

Siitä on aikaa, kun viimeksi katsoin Tim Burtonin ohjaaman Beetlejuice -elokuvan. Uusintakatselu tänä jouluna todistaa, että kyse on varsin omalaatuisesta ja viihdyttävästä teoksesta.

Tarina sijoittuu amerikkalaiseen maaseudun idylliin, jossa sympaattinen pariskunta (Alec Baldwin ja Geena Davis) kuolee auto-onnettomuudessa. He jäävät kuitenkin jumiin kuolemanjälkeiseen välitilaan ja yrittävät epätoivoisesti häätää uusia asukkaita entisestä kodistaan.

Beetlejuice on visuaalisesti näyttävä ja absurdi elokuva, jonka yhtenä vahvuutena on ehdottomasti Michael Keatonin roolisuoritus bio-manaaja Betelgeusena. Myös Wynona Ryder loistaa nuorena Lydiana.

Vahvuudet:
+ Tim Burtonin visionäärinen ote
+ Michael Keatonin roolisuoritus
+ Päivällispöydässä käynnistyvä calypso-tanssiesitys

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Kolme viisasta miestä

(Suomi 2008)

Ohjaus: Mika Kaurismäki
Pääosissa: Kari Heiskanen, Pertti Sveholm, Timo Torikka

Kolme viisasta miestä (2008)

Finnpanel Oy:n arvion mukaan noin 549 000 ihmistä katsoi joulunpyhinä Kotikatsomon (Yle TV1) esittämän Mika Kaurismäen elokuvan Kolme viisasta miestä. Olin yksi heistä ja erittäin vaikuttunut näkemästäni. Kaurismäki on ohjannut täydellisyyttä hipovan suomalaisen jouluelokuvan.

Elokuvassa kolmen ystävän – Matin, Erkin ja Raunon – tiet kohtaavat jouluaattona Helsingissä. Miehet päätyvät viettämään iltaa Moskova-baariin ja Svengi-karaokeyökerhoon, jossa ruoditaan lauluesitysten lomassa kunkin elämää ja elämää yleensä.

Jatka lukemista ”Kolme viisasta miestä”

Sherlock Holmes

(USA/Saksa 2009)

Ohjaus: Guy Ritchie
Pääosissa: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams

Sherlock Holmes (2009)

Arthur Conan Doylen (1859-1930) luoma salapoliisi Sherlock Holmes on kova tappelemaan. Tämän oppii Guy Ritchien tuoreesta ohjauksesta, jonka nimiroolia esittää mainiosti Robert Downey Jr. Elokuva on mukavan anarkinen, johon lämpenin pikkuhiljaa leffan edetessä. Mielialaa nosti myös elokuvan alkupuolella ilmeisen kunnioittavaan sävyyn uusinnettu Granada Televisionin tv-sarjan (1984-85) alkutunnari, jossa kamera seuraa hevosten vetämiä vaunuja Baker Streetillä. Tämä klassikkosarja pyörii parhaillaan Yle TV1:llä joka arkipäivä klo 17.07. Ritchien elokuvassa askarrellaan ahkerasti mustan magian kimpussa ja kuvioihin palaa Holmesin jonkinlainen ihastus Irene Adler (Rachel McAdams). Dr. Watsonia esittää varma Jude Law. Lopputulemana on hieman liian pitkä leffa, joka tuo monia muistumia elokuvasta The Prestige. Sherlock ei ole yhtä hyvä. IMDb-linkki