Kuukauden soundtrack: Mo’ Better Blues

Music from Mo' Better Blues (1990)

Spike Leen ohjaama Mo’ Better Blues (1990) kertoo trumpetisti Bleek Gilliamin (Denzel Washington) kasvusta ja kamppailusta jazz-musiikin maailmassa. Elokuvan tapahtumat ovat nyttemmin hämärtyneet, koska olen nähnyt leffan arviolta 15 vuotta sitten. Musiikki on kuitenkin täällä ja ehkä se innoittaa taas katsomaan elokuvankin. Levyllä esiintyy pääosin Branford Marsalis Quartet (Branford Marsalis, Kenny Kirkland, Robert Hurst, Jeff Watts) vahvistettuna trumpetisti Terence Blanchardilla. Jazz Thing -raidalla kuullaan myös keväällä kuollutta Gurua (Gang Starr -rap duo). Oiva soundtrack.

Music from Mo’ Better Blues (1990) – Spotify >>>

Kuukauden soundtrack: Raiders of the Lost Ark

John Williams: Raiders of the Lost Ark (1981)

Indiana Jones -elokuva Kadonneen aarteen metsästäjät (1981) on yksi nuoruusajan suosikkielokuvistani. En ole mieltymykseni kanssa tietenkään yksin, sillä elokuva on ollut yksi ikäpolveni kestosuosikeista. Syy on yksinkertainen: Hollywoodin kultapoikien Steven Spielbergin ja George Lucasin luomus on erinomaisesti kirjoitettu ja toteutettu seikkailuelokuva. Keskeinen osa seikkailukokemusta on John Williamsin mahtipontinen orkesterimusiikki. Tunnetuin kappale on ehdottomasti levyn lopusta löytyvä Raiders March. On lohdullista ajatella, että kaiken seikkailemisen ohella nuoret kuuntelivat 1980-luvulla klassista musiikkia. Hieno elokuva, hieno soundtrack.

John Williams: Raiders of the Lost Ark (1984) – Spotify >>>

Kuukauden soundtrack: Man On Wire

Man On Wire (2008) - klikkaa kuvaa ja kuuntele Spotifyssa

James Marshin ohjaama dokumenttielokuva Man On Wire (2008) kertoo ranskalaisesta nuorallakävelijästä nimeltä Philippe Petit. Vuonna 1974 Petit tovereineen viritti vaijerin New Yorkissa World Trade Centerin tornien väliin ja taiteili nuoralla noin 45 minuuttia, kunnes poliisi pakotti miehen pois. Elokuvan musiikin on säveltänyt Michael Nyman, joka on tunnettu muun muassa Piano-elokuvan (1993) säveltäjänä. Man On Wire -leffan musiikki luonnehtii hienosti Petit’n elämänasennetta, jossa jokainen päivä ja vuosi on uuden huikaisevan haasteen mahdollisuus. Elämä maistuu erilaiselta nuoralla – näin se kai on. Soundtrack sisältää myös Erik Satien kaksi hienoa kappaletta (Gnossienne No. 1 ja Gymnopédie No. 1). Suosittelen.

Michael Nyman: Man On Wire (2008) – Spotify >>>

Ylläpidon vinkki:

Kaikki aikaisemmat kuukauden soundtrackit löytyvät nyt helposti Spotifyn Eilenelokuvissa-profiilista. Tätä varten Spotify-ohjelmisto on päivitettävä -> www.spotify.com. Lisää Eilenelokuvissa kaverilistaasi ja elokuvamusiikki on aina helposti saatavilla.

Kuukauden soundtrack: Parade

Parade (1986) - klikkaa kuvaa ja kuuntele Spotifyssa

Parade (1986) on Princen kahdeksas studioalbumi. Levy on soundtrack elokuvaan Under The Cherry Moon, joka on puolestaan Princen toinen elokuva. Kuten olen aiemmin kirjoittanut, Under the Cherry Moon kuuluu sarjaan elokuvia, joiden soundtrack on huomattavasti parempi kuin itse elokuva. Musiikillisesti hieno ja freesi soundtrack alkaa yhdellä otolla äänitetyillä kappaleilla Christopher Tracy’s Parade, New Position, I Wonder U ja Under The Cherry Moon. Keskivälin helmenä on Girls & Boys, joka on yksi albumin neljästä singlejulkaisusta. Muut singlelohkaisut ovat Mountains, Anotherloverholenyohead sekä levyn ehdottomasti suurin hitti Kiss. Levy päättyy hienoon akustiseen kappaleeseen Sometimes It Snows In April. Toivottavasti tämä huhtikuu ei enää tarjoa lumisadetta, vaan voimme siirtyä jo kevääseen.

Prince And The Revolution: Parade (1986) – Spotify >>>

Kuukauden soundtrack: Into the Wild

Into the Wild (2007) - klikkaa kuvaa ja kuuntele Spotifyssa

Maaliskuuta on kulunut jo lähes viikko, joten lienee aika valita kuukauden soundtrack. Se on tällä kertaa Erämaan armoille -elokuvan (Into the Wild, 2007) ääniraita, jonka tekijänä on Pearl Jam -yhtyeestä tuttu Eddie Vedder. Vedder, yhdessä elokuvasäveltäjä Michael Brookin kanssa, toteutti Sean Pennin ohjaamaan vaikuttavaan elokuvaan yhtä lailla vaikuttavan äänimaailman. Folk-henkinen ja akustisen kitaran sointiin vahvasti rakentuva musiikki on liikkuvan kuvan ohella tärkeä osa elokuvan luonnonmystistä kokonaistunnelmaa. Yksi hienoimmista kappaleista on Society. Myönnän, etten ole kuunnellut levyä vielä kovin syvällisesti, mutta ehkä se siksi sopiikin kuukauden soundtrackiksi – on koko kuukausi aikaa pyörittää tätä. Elokuvan ja levyn löytämisestä kiitos kuuluu serkulleni, joka tätä viime joulukuussa blogissani suositteli. (Katso muutkin serkun suositukset.) Albumi on kuunneltavissa Spotify-palvelussa:

Eddie Vedder: Into the Wild (2007) – Spotify >>>

Kuukauden soundtrack: Thunderball

Thunderball (1965) - klikkaa kuvaa ja kuuntele Spotifyssa

Musiikki on ollut minulle aina iso osa elokuvakokemusta. Ilman musiikkia monet vaikuttavat elokuvat olisivat latteampia. Musiikki johdattaa jännitykseen ja kohottaa vahvoihin tunteisiin. Vaikka elokuvataide syntyi mykkänä, oli musiikki jo alkuaikoina läsnä elokuvaesityksissä orkesterin soittamana. Nykyään musiikki on kiinteä osa kerrontaa – ainakin hyvissä elokuvissa.

Eilen elokuvissa -blogissa oli aikoinaan kuukauden soundtrack -osio, johon yritin löytää vaikuttavia musiikkiteoksia elokuvamaailmasta. Ajattelin herättää osion uudelleen henkiin, sillä Spotifyn myötä lukija voi myös helposti kuunnella soundtrackin, josta kirjoitan. (Lisätietoa Spotify-ohjelmasta oheisen linkin kautta.) Ajatuksena on, että jaan oman Spotify-soittolistani, josta kuukauden soundtrack sitten löytyy.

Jatka lukemista ”Kuukauden soundtrack: Thunderball”