Black Box Diaries (2024)

Black Box Diaries (Japani, Britannia)
Ohjaus ja käsikirjoitus: Shiori Itō
Kesto: 103 min.
Ikäraja: K16

Olen viime kuukausien aikana katsonut useamman japanilaisen tai japanilaisesta kulttuurista kertovan elokuvan: Vuokraperheet (2024), Mishima – elämän neljä lukua (1985) ja Perfect Days (2023). Viimeisimpänä katsoin Oscar-ehdokkaana olevan dokumentin Black Box Diaries (2024), jossa nuori japanilainen naistoimittaja Shiori Itō tutkii omaa raiskaustaan.

Itō joutui vuonna 2015 seksuaalisen väkivallan uhriksi tokiolaisessa hotellissa, jonne vanhempi miestoimittaja hänet illanvieton päätteeksi raahasi. Tapaukseen liittyen on olemassa hotellin turvakameran tallenne sekä ovimiehen ja autonkuljettajan lausunnot, jotka tukevat Itōn kertomusta.

Poliisi on kuitenkin haluton tutkimaan tapausta rikoksena, koska tapahtumat ovat japanilaisen lainsäädännön mukaan tapahtuneet ”mustassa laatikossa” eli hotellihuoneessa, jossa ei ole ulkopuolisia todistajia. Lisäksi rikoksen tekijä on tunnettu miestoimittaja, jolla on korkea-arvoisia ystäviä, kuten pääministeri Shinzo Abe (1954-2022).

Tapaus on toisin sanoen juuri sellainen, joka herättää tutkivan journalistin mielenkiinnon. Shiori Itōn tilanne on kuitenkin monimutkainen, koska hän on samaan aikaan aihetta selvittävä journalisti ja rikoksen uhri.

Jatka lukemista ”Black Box Diaries (2024)”

Wolfs (2024)

Wolfs (Yhdysvallat)
Ohjaus: Jon Watts
Pääosissa: George Clooney, Brad Pitt, Austin Abrams
Kesto: 107 min.
Ikäraja: K16
Ensi-ilta: 27.9.2024 (Suomessa Apple TV+)

Jon Wattsin (Cop Car, Spider-Man: No Way Home) ohjaama Wolfs on elokuva, jonka juonesta kannattaa tietää etukäteen mahdollisimman vähän. Mitä vähemmän tietää, sen viihdyttävämpi elokuvakokemus syntyy.

Wolfs (2024) tuli katsottavaksi suoraan Apple TV+ -palveluun 27.9.2024.

Rikosmaailmaan sijoittuvassa elokuvassa tosielämän kaverukset George Clooney ja Brad Pitt esittävät ongelmien selvittäjiä eli fiksereitä. Yleensä nämä hahmot ovat yksinäisiä susia (wolfs), kuten Harvey Keitelin hahmo Pulp Fiction -elokuvassa ja Jonathan Banksin hahmo Breaking Bad -sarjassa.

Myös Wolfs-leffassa fikserit toimivat soolona, mutta tällä kertaa ammattimiesten polut sotkeutuvat toisiinsa newyorkilaisessa luksushotellissa, johon molemmat on kutsuttu hoitamaan vaikutusvaltaisen naisen (Amy Ryan) hairahduksen jälkipyykkiä. Asetelmasta kehkeytyy viihdyttävä 107-minuuttinen rikosjännäri, jossa huumori pirskahtelee pinnalle kautta koko elokuvan keston.

Jatka lukemista ”Wolfs (2024)”

Beetlejuice Beetlejuice (2024)

Beetlejuice Beetlejuice (Yhdysvallat)
Ohjaus: Tim Burton
Pääosissa: Michael Keaton, Winona Ryder, Jenna Ortega
Kesto: 105 min.
Ikäraja: K12
Ensi-ilta: 6.9.2024

Tuonelan Turhapuro eli Betelgeuse/Beetlejuice (Michael Keaton) on palannut! Tajusin vasta istuessani leffateatterissa tämän viikon tiistaina, kuinka paljon olenkaan kaivannut takaisin Tim Burtonin (mm. Beetlejuice, Batman, Sweeney Todd) elokuvamaailmaan.

Aivan omanlaisensa tyylin luonut Burton on viime vuosina päässyt toteuttamaan projekteja, joita en ole syystä tai toisesta nähnyt, kuten Wednesday-Netflix-sarja ja Dumbon uusintaversio. Nyt Burton on kuitenkin palannut varhaisen Beetlejuice (1988) -elokuvan maailmaan jatko-osassa Beetlejuice Beetlejuice.

Elokuvan nimessä kaksi kertaa toistuva Beetlejuice on hauska oivallus kahdesta syystä. Ensiksi toisto viittaa kakkososaan ja toisaalta se luo pahaenteisen tunnelman, koska lausumalla Beetlejuice-nimen kolmesti tulee kutsuneeksi tämän nukkavierun demonin paikalle. Nimi siis itsessään enteilee ongelmia.

Jatka lukemista ”Beetlejuice Beetlejuice (2024)”

Horizon: An American Saga – Chapter 1 (2024)

Horizon: An American Saga – Chapter 1 (Yhdysvallat)
Ohjaus: Kevin Costner
Pääosissa: Kevin Costner, Sienna Miller, Sam Worthington
Kesto: 182 min.
Ikäraja: K16

Pidän kovasti lännenelokuvista ja pitkistä eepoksista. Katsoin alkuvuodesta Kevin Costnerin elokuvan Tanssii susien kanssa (1990) ja olen vastikään lukenut myös Michael Blaken kirjan, johon Oscar-palkittu elokuva perustuu, ks. Instagram-postaus.

Nyt elokuvateattereissa on Costnerin uusin lännensaaga Horizon, joka on ollut suunnitteilla jo vuodesta 1988. Vuosien varrella Horizon on kasvanut yhdestä elokuvasta neljäksi kolmetuntiseksi elokuvaksi, joista kaksi on tähän mennessä kuvattu. Ensimmäinen elokuva on ainakin minulle silkkaa kultaa. Kävin katsomassa sen eilen elokuvissa.

Horizon: An American Saga kertoo Amerikan monivaiheisen sisällissodan laajenemisesta sekä lännen asuttamisesta vuosina 1861-1865. Tarina on monipolvinen ja henkilöhahmoja on paljon. Tämä saattaa tuntua joistakin katsojista hieman liian laajalta kokonaisuudelta, mutta itselleni asetelma toimii.

Katsoja tavallaan heitetään elokuvassa keskelle tapahtumia, joista ei heti ota selvää. Juonilinjat tulevat eittämättä lopulta kohtaamaan Horizonin kaupungissa, joka on kokonaisuuden kiinnepiste. Ensimmäisessä elokuvassa Horizonia ei kuitenkaan vielä ole, joten kiinnepiste on hämyinen.

Jatka lukemista ”Horizon: An American Saga – Chapter 1 (2024)”

Dyyni: Osa kaksi (2024)

Dune: Part Two (Yhdysvallat, Kanada)
Ohjaus: Denis Villeneuve
Pääosissa: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin
Kesto: 166 min.
Ikäraja: K12

”Spice up your life” lauloi Spice Girls -yhtye 1990-luvulla. Hieman samasta elämän tasokorotuksesta on kyse myös Dyynissä. Spice eli suomeksi rohto on keskeinen elementti koko jutussa. Rohto on syrjäiseltä Arrakis-aavikkoplaneetalta löytyvä kanelilta tuoksuva jauhemainen hallusinogeeni, joka auttaa näkemään totuuden. Se tuo mukanaan myös vaurauden sille, joka sen tuotantoa hallitsee.

Dune: Part Two (2024)

Denis Villeneuven ohjaama Dyyni: Osa kaksi on Frank Herbertin Dyyni (1965) -romaanin filmatisoinnin jälkimmäinen osa. Edellinen osa ilmestyi vuonna 2021. Herbertin kirja on mielenkiintoinen sci-fi-teos, joka yhdistelee poliittisia, filosofisia, uskonnollisia ja ekologisia teemoja. Kirja ja sen jatko-osat ovat innoittaneet myös monia muita, mm. Star Warsin luojaa George Lucasia.

Dyyni kertoo Atreides– ja Harkonnen -sukujen valtakamppailusta syrjäisellä Arrakis-planeetalla. Elokuvan toisessa osassa nuori suvun pää Paul Atreides (Timothée Chalamet) on maanpaossa aavikolla ja rakentaa äitinsä (Rebecca Ferguson) kanssa suhteita Fremen-heimolaisiin. Harkonnen-suku puolestaan on kaapannut rohdon tuotannon itselleen imperiumin keisarin (Christopher Walken) avustamana.

Harkonnen on muuten omaa sukua Härkönen, koska kirjailija sai idean nimeen aikoinaan puhelinluettelon Härkönen-sukunimestä.

Jatka lukemista ”Dyyni: Osa kaksi (2024)”

Punainen ilmapallo (1956)

Le ballon rouge (Ranska)
Ohjaus: Albert Lamorisse
Pääosissa: Pascal Lamorisse, Sabine Lamorisse
Kesto: 34 min.
Ikäraja: S

Punainen ilmapallo on ranskalaisen Albert Lamorissen lyhytelokuva pojasta ja punaisesta ilmapallosta. Nuori poika löytää punaisen heliumilla täytetyn ilmapallon matkalla kouluun, jonka jälkeen pallosta ja pojasta tulee erottamattomat.

Le ballon rouge (1956)

Puolen tunnin elokuvan aikana ilmapallo seuraa poikaa kouluun, kotiin ja kirkkoon, ja aiheuttaa samalla hämmennystä niin aikuisissa kuin lapsissakin. Toisen maailmansodan jälkeisen Pariisin harmailla kaduilla punainen ilmapallo on värikäs ilmestys.

Kyseessä on lapsen maailmaan sijoittuva fantasiaelokuva, jossa ilmapallo voi symboloida monia asioita. Punaisena hehkuva pallo voi kuvastaa iloa, toivoa, mielikuvitusta, erilaisuutta, kapinahenkeä, sääntöjen rikkomista, uutta ajattelua tai leikkimielisyyttä – kaikkea sitä, mikä vastustaa vakiintuneita sääntöjä ja luutuneita ajatusmalleja.

Jatka lukemista ”Punainen ilmapallo (1956)”