Terminaali

(The Terminal, USA 2004)

Ohjaus: Steven Spielberg
Pääosissa: Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones, Stanley Tucci, Chi McBride

Terminaali on spielbergmaisen lämmin kuvaus itäeurooppalaisesta miehestä, joka juuttuu New Yorkin lentokentälle. Tom Hanksin esittämän Viktor Navorskin kotimaassa on käynnissä vallankaappaus eikä miehellä siksi ole voimassaolevaa passia, jolla hänet voitaisiin päästää Yhdysvaltain maaperälle. Pariisin Charles de Gaullen lentokentän tositapaukseen löyhästi pohjautuva elokuva on tarina kodista ja perheestä, kuten lähes kaikki Steven Spielbergin elokuvat.

Spielberg on tarinankertojana mestari. Hän onkin lehtihaastatteluissa luvannut tehdä elokuvia niin kauan kuin hyviä tarinoita riittää kerrottavaksi. Terminaali on pieni, mutta samalla suuri kertomus ihmisestä, joka joutuu vastakkain systeemin kanssa.

Elokuva on toteutettu komeasti ja lentokentän suljettu tila luo tarinan muodostukselle tiiviin ympäristön. Kuvissa näkyvä lentokenttäterminaali on rakennettu elokuvaa varten, koska syyskuun 11. jälkeisessä Amerikassa kuvaaminen lentokentällä ei olisi tullut kuuloonkaan.

Kentällä harhaileva Viktor Navorski luo pian omat rutiininsa terminaalin steriilissä ympäristössä ja alkaa solmia ihmissuhteita kenttähenkilökunnan kanssa. Systeemin edustajana oloja on vaikeuttamassa Stanley Tucciin esittämä Frank Dixon. Romanttista jännitystä puolestaan luo Catherine Zeta-Jonesin esittämä lentoemäntä Amelia Warren.

Lopputekstien rullatessa olo on hieman kuin E.T.:n lopussa: toiset ovat päässeet kotiin; toiset ovat jääneet kotiin, mutta ymmärtävät viimein olevansa siellä. IMDb-linkki

3 vastausta artikkeliin “Terminaali”

  1. Hanks tekee mielestäni erinomaisen roolityön sympaattisena systeemin uhrina, joka ei suoraan nouse kapinaan vaan jatkaa elämäänsä lamaantumatta, sopeutuen erikoiseen ympäristöön.

    Oman mausteensa soppaan tuo lentokentälle eri syistä juuttuneet ihmiset ja näiden ystävyyden kehittyminen.

    Mainio elokuva.

  2. Hyvä elokuva, jossa myös loistavia sivuosa-suorituksia. Zeta-Jonesta ei aluksi meinannut tuntea, mutta rouva teki hyvää jälkeä. Tarinaan olisi kaivannut lisää syvyyttä, mutta loppu oli uskottava – surullisuudesta puhumattakaan.

  3. Terminaalissa on tosiaan roolitus kunnossa. Se on muutoinkin spielbergmäinen hyvän mielen elokuva. Kannattaa katsoa, kun syysilmat masentavat.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.