Menneisyyden ote

(Mystic River, USA 2003)

Ohjaus: Clint Eastwood
Pääosissa: Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon, Laurence Fishburne

Menneisyyden ote on yksi pelottavimmista ja ahdistavimmista elokuvista mitä olen hetkeen nähnyt. Clint Eastwoodin ohjaama elokuva kertoo kolmesta lapsuuden ystävästä ja heidän teidensä kohtaamisesta parikymmenen vuoden takaisen traagisen tapahtuman jälkeen. Kevin Baconin esittämä Sean, on poliisi, joka alkaa selvittämään Jimmyn (Sean Penn) tyttären kuolemaa. Dave puolestaan (Tim Robbins) on yksi viimeisiä, joka on nähnyt Jimmyn tyttären elossa.

76-vuotias Clint Eastwood on yksi tämän hetken vakuuttavimpia elokuvantekijöitä. Million Dollar Baby (2005), Menneisyyden ote (2004) ja hieman aikaisempi Armoton (1992) ovat kaikki brutaalisuudessaan erittäin hienosäikeisiä tutkielmia väkivallasta, sen oikeutuksesta ja seurauksista.

Menneisyyden ote vie katsojan pieneen kaupunkiyhteisöön, jonka arki järkkyy kun paikallisen kauppiaan Jimmyn tytär löydetään kuolleena. Kaupungissa kaikki tuntevat toisensa ja syyllisen etsiminen alkaa heti. Julkisivujen takana menneisyys ei kuitenkaan suostu katoamaan, vaan tapahtumat tuovat pintaan erilaisia selvittämättömiä asioita ja kohtaloita.

Menneisyyden ote on taidokkaasti tehty murhamysteeri, jossa on vahva yhteiskunnallinen pohjavire. Se on essee rikoksista, rangaistuksista ja etenkin rikosten uhreista. Vahvat näyttelijäsuoritukset tekevät tummanpuhuvasta elokuvasta hypnoottisen vangitsevan: Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon ja Laurence Fishburne. Jo tämä lista kehottaa sinut katsomaan elokuvan. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.