In Good Company

(USA 2004)

Ohjaus: Paul Weitz
Pääosissa: Dennis Quaid, Topher Grace, Scarlett Johansson, Marg Helgenberger

Näin Paul Weitzin ohjaaman elokuvan trailerin leffateatterissa ennen elokuvan julkaisua ja olin melko varma, etten ikinä tulisi katsomaan tuota tekelettä. Nuoresta uraohjuksesta (Topher Grace) tulee yritysoston yhteydessä kokeneen ilmoitusmyyjän (Dennis Quaid) pomo ja pian myös tämän tyttären poikaystävä. Koossa on elementit siirappiseen nuorisopätkään? Väärin – kyseessä on yllättävän syvä sukellus kvartaalitalouden pesusankoon.

In Good Company -elokuvalla on kaksi selkeää vahvuutta: näyttelijät ja käsikirjoitus. Kokenut ja ammattitaitoinen näyttelijäkaarti, johon kuuluvat Dennis Quaid, David Paymer, Philip Baker Hall ja CSI:sta tuttu Marg Helgenberger, antaa sopivasti tilaa myös nuoremmille Topher Gracelle, Scarlett Johanssonille, jotka tulkitsevat roolinsa realistisesti ja ilman ylimääräistä meteliä.

Hyvä käsikirjoitus taas mahdollistaa näyttelijöiden kykyjen mielekkään hyödyntämisen. Elokuvan tarina käsittelee muutosta, joka yhteiskunnassa ja etenkin liike-elämässä on tapahtunut. Se kuljettaa vierekkäin vanhan koulukunnan elämänkaarta, jossa perhe menee työuran edelle, uuden työlle orientoituneen elämäntavan kanssa, jossa ihmissuhteita solmitaan, jos se urakehityksen kannalta on suotavaa.

Jossakin vaiheessa nämä katsannot tietenkin törmäävät, mutta lopputulos ei ole itsestään selvä. Elokuvan hyvä puoli onkin siinä, ettei se ole tyypillisen studioelokuvan tapaan liian ennalta-arvattava. Toisaalta tarinassa ei myöskään alleviivata pahiksia ja hyviksiä – ainakaan punakynällä. Raikas ja lämmin elokuvakokemus, suosittelen. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.