Jäniksen vuosi

(Suomi 1977)

Ohjaus: Risto Jarva
Pääosissa: Antti Litja, Markku Huhtamo, Martti Kuningas

Jäniksen vuosi (1977)
Jäniksen vuosi (1977)

Jäniksen vuosi on lämminhenkinen ja osuva kuvaus ihmisen halusta irrottautua yhteiskunnan asettamista kahleista. Vaimon, työn ja muiden yhteiskunnan agenttien alaspainama mainosmies Vatanen (Antti Litja) joutuu Päijät-Hämeessä työkaverinsa kyydissä onnettomuuteen, jossa miesten auto tönäisee jänistä. Vatanen lähtee metsään loukkaantuneen jäniksen perään ja jää reissullensa. Elokuva on kuvaus mies-jänis -kaksikon matkaa etelästä yhä kauemmas pohjoista, pois ihmisten ilmoilta.

Risto Jarvan taidokkaasti ohjaama elokuva perustuu Arto Paasilinnan kansainvälisestikin menestyneeseen romaaniin. Elokuva etenee sopivalla tahdilla ja katsojan eteen vieritetään mitä mielenkiintoisempia hahmoja Suomenniemen eri puolilta. Antti Litja pääroolissa on erittäin vakuuttava. Risto Jarvalle työ jäi viimeiseksi, koska hän kuoli traagisesti elokuvan ensi-iltapäivänä auto-onnettomuudessa. DVD:llä on mielenkiintoisia haastatteluja ja muisteluita ohjaaja Jarvasta ja elokuvan teosta.

Paasilinnan romaanin on filmatisoinut myös Marc Rivière, jonka elokuva Le Lièvre de Vatanen (2006) (IMDb-linkki) esitettiin Espoo Cinessä pari vuotta sitten. Ranskalainen versio on suunnattu enemmän lapsille ja nuorille, jolloin yhteiskunnallinen ote on hieman toinen. Ihmeellisintä on jänis, joka liittoutuu Vatasen kanssa. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.