Tahraton mieli

(Eternal Sunshine of the Spotless Mind, USA 2004)

Ohjaus: Michel Gondry
Pääosissa: Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst, Tom Wilkinson, Elijah Wood

Tahraton mieli on yksi parhaista ihmissuhdeleffoista, jonka olen nähnyt. Se on tajunnanvirranomainen rakkaustarina ja eräänlainen aikuisten Matrix, jossa Joel (Jim Carrey) ja Clementine (Kate Winslet) pyyhkivät muististaan taantuneen seurustelusuhteensa. Elokuvan tarina on Charlie Kaufmanin, Michel Gondryn ja Pierre Bismuthin kynästä, josta he myös voittivat Oscarin vuonna 2005.

Tahraton mieli on niitä elokuvia, joista on parasta tietää mahdollisimman vähän ennen katsomista. Siksi en aio sanoa juonesta juurikaan enempää. Toisaalta elokuvan aukikirjoittaminen ei ole helppoakaan, koska se käyttää oman taidemuotonsa mahdollisuuksia nokkelasti hyödykseen eikä ole pelkkä kirjoitetun tekstin kuvallinen esitys.

Käsikirjoituksen takaa löytyy mies nimeltä Charlie Kaufman, jonka muita teoksia ovat mm. Adaptation (2002) ja Being John Malkovich (1999). Tarina ei siis ole ihan tavallinen, kuten näiden elokuvien nähneet tietävät. Nytkin katsojaa pidetään koko ajan varuillaan ja välillä säikäytetäänkin. Lopussa tuntuu kuitenkin, että kaikki on selvää.

Näyttelijät elokuvassa ovat loistavia: Jim Carrey tekee hienon ns. vakavan roolin hieman ujona Joelina, joka ihastuu räväkkään ja persoonalliseen Clementineen, jota tulkitsee ikimuistettavasti Kate Winslet. Näyttelijät Kirsten Dunst, Tom Wilkinson, Elijah Wood ja Mark Ruffalo tukevat myös omalla työllään elokuvaa hienosti. Katselukokemuksena melko ainutlaatuinen. IMDb-linkki

P.S. Alexander Pope ja leffan nimen alkuperä.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.