The Station Agent

(USA 2003)

Ohjaus: Thomas McCarthy
Pääosissa: Peter Dinklage, Patricia Clarkson, Bobby Cannavale, Michelle Williams

Fin (Peter Dinklage) perii yllättäen ystävänsä Harryn omistaman vanhan junaseman New Jerseyssä ja muuttaa asemalle asumaan osin olosuhteiden pakottamana. Irronneen junavaunun lailla Fin ajautuu uusiin ystävyyssuhteisiin ja huomaa viettävänsä aikaa hodarimyyjä-Joen (Bobby Cannavale) ja eronneen taiteilijan Olivian (Patricia Clarkson) kanssa. Thomas McCarthyn elokuva on kaunis ja rönsyilemätön kertomus ennakkoluuloista, yksinäisyydestä ja ystävyydestä.

The Station Agent oli suositus ystävältä, joka tietää, että tavoitteenani on rakentaa vakuuttava pienoisjunarata, kunhan kasvan isoksi ja saan tarpeeksi tilaa käyttööni. Elokuvan alussa Fin ja Harry (Paul Benjamin) pyörittävät pienoisrautatiekauppaa lähiökeskuksessa. Harryn kuoleman jälkeen Fin muuttaa uuteen ympäristöön, jossa ennakkoluulot ovat vanhoja tuttuja.

Elokuvan kantava teema on erilaisuus. Fin on lyhytkasvuinen ja se saa ympärillä olevat ihmiset käyttäytymään oudoilla tavoilla: lapset nauravat ja huutelevat, aikuiset pelästyvät ja tuijottavat. Finin syrjäänvetäytyminen saa selityksen itsesuojelusta: on helpompaa vetäytyä yksinäisyyteen kuin yrittää muuttaa ihmisten asenteita.

Vaikka tarina keskittyy Finin elämään, ei elokuva pyöri vain hänen ympärillään. Se kuvaa miten eri ihmiset suhtautuvat ja tarttuvat yksinäisyyteen. Fin, Joe, Olivia ja muut ovat kaikki tavalla tai toisella heitetty maailmaan yksin ja elokuva on kuvaus heidän tavoistaan kohdata yksinäisyys. Vaikka aihe kuulostaa raskaalta, on leffa helppo katsoa. Ei tarvitse pelätä ahdistuskohtauksia. IMDb-linkki

Katso myös: Lyhytkasvuiset – Kortväxta ry

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.