The Evil Dead

(USA 1981)

Ohjaus: Sam Raimi
Pääosissa: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Richard DeManincor, Betsy Baker, Theresa Tilly

Ohjaaja Sam Raimi on siirtynyt kauhuelokuvien kulttiohjaajan pallilta Spider-Man-elokuvasarjan menestyneeksi ohjaajaksi, jonka kolmatta hämisleffaa monet odottavat malttamattomana. 1980-luvun The Evil Dead on Raimin uran alkupään elokuva ja genrensä kruunattu klassikko. Tarina vie viisi nuorukaista metsämökille, jossa pahat voimat jylläävät. Alku ounastelee The Blair Witch Projectin (1999) kasariversiota, mutta jatkossa kirveellä on sen verran töitä, että huohottavat pipopäät unohtuvat.

The Evil Dead on monipuolinen elokuva, vaikka sen kesto ylittää hädin tuskin 80 minuuttia. Elokuva on tehty pienellä rahalla, mikä on varmaan osittain innoittanut kokeilemaan kaikki halvat temput. Jännitystä luodaan monilla perinteisillä keinoilla: tuuli tuivertaa, ikkunat hajoavat, hyökätään takaapäin ja katsellaan vaanivasti ikkunasta sisään. Tekoverta ja maskeja ei elokuvassa ole säästelty.

Häiritsevin ja pelottavin kohtaus leffassa on se, kun yksi tytöistä samoaa metsässä ja joutuu puiden pahoinpitelemäksi ja hyväksikäyttämäksi. Tämän kohtauksen jälkeen kirveet ja irronneet raajat eivät kuitenkaan enää pelota oikeasti. Se ei taida elokuvan kulttimaineen takia olla oleellistakaan.

Sen sijaan miespäähenkilöiden verkkaiset liikkeet ja vähä-älyisyys alkavat rassaamaan loppua kohden. Kohtauksessa, jossa viereisestä huoneesta kuuluu kirkunaa ja lasien helinää, nousevat miehet apuun kuin vaimo olisi kutsunut veroilmoituksen täyttöön.

Kaiken kaikkiaan elokuva kannattaa katsoa, jos on yhtään mielenkiintoa kauhuelokuviin ja lajityypin keinoihin herättää pelkoa. Yksi elokuvan taidokkaimmista tehokeinoista on musiikki, jota on käytetty monipuolisesti: jouset soivat ja syntetisaattori jylisee. Ja onhan leffassa kuolematon totuuskin: "We’re all gonna die!" IMDb-linkki

Yksi vastaus artikkeliin “The Evil Dead”

  1. Evil dead..Ensinnäkin Bruce Campbell on yksi kautta aikojen suosikki näyttelijöistäni. Toiseksi leffa on melko huono. Suosittelen lämpimästi sarjan kolmatta osaa Army of darknessia ( http://www.imdb.com/title/tt0106308/ ), mutta ensimmäiset kaksi ovat katsottavia ainostaan sen taustan vuoksi minkä ne luovat kolmannelle osalle. Myönnettäköön että näin kolmannen osan ensimmäisenä ja tämä varmasti vaikuttaa mielipiteeseeni.
    Jos todellinen klassikko kiinnostaa suosittelen toista Campbellin leffaa :
    http://www.imdb.com/title/tt0281686/
    Bubba Ho-tep, tosin on sen verran uusi että voidaan puhua tulevasta klassikosta.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.