United 93

(USA 2006)

Ohjaus: Paul Greengrass
Pääosissa: Christian Clemenson,Trish Gates, Polly Adams, Cheyenne Jackson

Syyskuun 11. päivän terrori-iskuista New Yorkiin on kulunut viisi vuotta ja elokuvateatterihin on tuotettu kaksi merkittävää elokuvaa aiheesta: Paul Greengrassin United 93 ja Oliver Stonen World Trade Center. United 93 on tiivistunnelmainen, jopa painostava kuvaus siitä, mitä tapahtui United Airlinesin lennolle 93. Terroristien tavoitteena oli ohjata kone päin Washingtonin kongressitaloa, mutta hanke epäonnistui matkustajien vastarinnan takia.

Greengrassin ohjausta katsoessa on outo olo. Tiedän, että leffan tekniset puitteet ovat samat kuin monilla muilla elokuvilla: on käsikirjoitus, kameramies pohtii ohjaajan kanssa kuvakulmia ja näyttelijät istuskelevat tauolla telttatuoleillaan. Elokuvaa ei kuitenkaan voi katsoa fiktiivisen tarinan tavoin, koska kaikki on tapahtunut oikeasti. Tunnelmaa vahvistaa nyt jo kulttuuriimme iskostuneet kuvat WTC-torneihin iskeytyvistä lentokoneista.

United 93 kertoo, mitä tapahtui aamupäivällä 11.9.2001. Tapahtumat eletään uudelleen viranomaisten, lentokoneen henkilökunnan ja matkustajien sekä terroristien kanssa. Kerrontatapa on toteava, mikä on myös elokuvan vahvuus. Se ei nosta ketään keskiöön, ei leivo sankareita, ei uhoa terroristeille.

Se antaa mahdollisuuden katsojalle eläytyä eri rooleihin, samaistua ihmisten tilanteeseen. Samaistumista helpottaa sekin, ettei valkokankaalla nähdä kovin tunnettuja kasvoja. Itseään esittävien ihmisten ohella mukana on lähinnä tv:stä tuttuja näyttelijöitä.

Itse huomasin syystä tai toisesta eläytyväni eniten viranomaisten rooliin. Normaalia työpäivää aloittaneet FAA:n ihmiset, lennonjohdon työntekijät ja armeijan henkilökunta joutuivat oudon ja yllättävän tilanteen eteen ja yrittivät tehdä parhaansa. Se, että Yhdysvalloilla ei ollutkaan palkkalistoilla Teräsmiestä, joka olisi estänyt terroristien hankkeen, on johtanut erilaisiin salaliittoteorioihin siitä, miten hallitus antoi kaiken tapahtua.

Reaalimaailmassa hanke kuitenkin suurelta osin onnistui ja United 93 on todentuntuinen kuvaus siitä, miten eri ihmiset sen kokivat. Suosittelen. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.