Octopussy – mustekala

(Iso-Britannia/USA 1983)

Ohjaus: John Glen
Pääosissa: Roger Moore, Maud Adams, Louis Jourdan

Octopussy (1983)
Octopussy (1983)

1980-luvulla, kun asiat olivat hyvin ja Roger Moore esitti James Bondia, valmistui Mooren ehkä paras Bond-seikkailu Octopussy – mustekala. John Glenin (mm. 007 Vaaran vyöhykkeellä ja 007 ja Lupa tappaa) ohjaama ja järjestyksessä 13. virallinen Bond-elokuva on sopivan humoristinen ja vauhdikas vaikoilujännäri, jonka kuluessa Bondin kampaus pysyy kasassa eikä kohtelias käytös katoa. Jos jokin on aito Bond-elokuva niin tämä on.

Agentti 009 rysähtää Ison-Britannian Berliinin suurlähetystöön veitsi selässään ja Fabérgen pääsiäismunan jäljitelmä kädessään. Selviää, että aito Fabérge-luomus on Lontoossa huutokaupattavana ja potentiaalisten ostajien joukossa on afgaaniprinssi Kamal Khan (Louis Jourdan). Bond lähetetään tutkimaan asiaa ja pian selviää, että Khanilla on yhteyksiä toveripiireihin.

Octopussyssa James Bond -elokuvien kaava lähentelee täydellisyyttä. Elokuva on tyylikäs, charmikas ja nokkela. Tapahtumat ovat huikaisevia, mutta silti jollain tasolla uskottavia. Kehissä ei ole megalomaania, joka olisi perustamassa uutta maailmaa avaruuteen, vaan juoni on kiedottu silloiseen kylmän sodan ilmapiiriin sopivaksi.

Elokuva julkaistiin vuonna 1983 muutamia kuukausia aiemmin kuin Sean Conneryn kilpaileva Bond-leffa Älä kieltäydy kahdesti. Conneryn Bond-elokuvan tausta liittyy 15 vuotta aiemmin käytyyn oikeustaisteluun elokuvan Pallosalama (1968) filmatisointioikeuksista (ks. Pallosalama). Connery halusi ilmeisesti myös näpäyttää Bond-tuottajia aiemmista erimielisyyksistä. Elokuvien kisailu lippuluukulla kääntyi Octopussyn voitoksi, mikä johtui Octopussyn ensi-illasta kesäsesonkina ja myös siitä, että se on huomattavasti parempi elokuva. Suosittelen.

James Bond faktat:

  • Tunnusbiisi: Rita Coolidge – All Time High
  • Bondin kello: digitaalinäyttöinen Seiko
  • Mukana myös: sirkkelinterä-jo-jo, Fabergé-muna, backgammon-mittelö Intiassa, veitsiä viskelevät kaksoset Mischka ja Grischka, krokotiili”sukellusvene”

IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.