Ei pakotietä

(No Way Out, USA 1987)

Ohjaus: Roger Donaldson
Pääosissa: Kevin Costner, Gene Hackman, Sean Young, Will Patton

Alkaa vähitellen tuntua, että minun pitäisi keskittyä enemmän uusiin elokuviin, tai siis sellaisiin, joita en ole ennen nähnyt – minulle uusiin elokuviin. Olen nähnyt ”Ei pakotietä” -leffan aiemmin joskus 1990-luvun puolivälissä. Toki on myönnettävä, että olin unohtanut paljon ja nyt löysin uusia vivahteita tästä 1980-luvun toimintatrilleristä.

Gene Hackman on vakuuttava puolustusministerinä, jonka naissuhteet menevät solmuun ja joka mustasukkaisuudessaan vahingossa tappaa salarakkaansa. Tästä lähtee kietoutumaan soppa, johon Kevin Costnerin esittämä komentaja ajautuu myös mukaan. Kasarifiilis on voimakas aina alkuteksteistä ja musiikista lähtien. Musiikin on säveltänyt Maurice Jarre.

Pakollinen takaa-ajokohtaus on jokseenkin toimiva, vaikkakin takaa-ajamisen logiikkaa voi pohtia. Kohtauksessa mukana olevat miehet nimittäin tuntevat toisensa ja sopivat ennen ja jälkeen takaa-ajon sopuisasti samaan huoneeseen. Ehkä miehet tarvitsivat liikuntaa.

Elokuvan mielenkiintoisin hahmo on puolustusministerin homo erityisavustaja. Avustajan motiiveja voi pohtia toisenkin kerran, varsinkin kun Costnerin esittämä komentaja pöyrii toimistolla valkoinen univormu päällä. Juonta voisi tulkita kuin Tarantino ”Top Gun” -elokuvaa… IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.