Direktøren for det hele

(Tanska 2006)

Ohjaus: Lars von Trier
Pääosissa: Jens Albinus, Peter Gantzler, Fridrik Thor Fridriksson

Direktøren for det hele (2006)
Direktøren for det hele (2006)

Voiko Lars von Trierin ohjaama komedia olla hauska? Kyllä. Direktøren for det hele on kuin tanskalainen elokuvaversio Ricky Gervaisin ja Stephen Merchantin erinomaisesta The Office -tv-sarjasta. Hieman haparoivalle näyttelijälle, Kristofferille (Jens Albinus), tarjotaan erilaista keikkaa: hänen pitäisi esittää pienen tanskalaisen it-alan yrityksen amerikassa asuvaa johtajaa, joka tulee neuvottelemaan islantilaisten ostajien kanssa. Toimitusjohtajan niukan preppauksen takia rooli syntyy toimistoympäristössä improvisaatioperiaatteella.

Lars von Trier ja kumppanit ovat pitkään uudistaneet elokuvaa taidemuotona. Dogma-periaate on tässäkin elokuvassa läsnä, mutta pilke silmäkulmassa. Katsojalle kerrotaan riittävin väliajoin, että kyseessä on elokuva, jonka tekijät ovat heti kameran takana. Elokuvamuotoa korostetaan myös valaistuksen ja pienten yksityiskohtien vaihtelulla kesken kohtauksen. Kikkailu toimii, koska sitä ei ole liikaa.

Vaikken pidä läheskään kaikista Dogma-elokuvista, olen aina ihaillut sitä inhimillistä tunnelmaa, joka niissä synnytetään. Tämänkin elokuvan selkeä vahvuus on ihmisen toiminnan aidon tuntuinen kuvaus. Päätökset syntyvät usein aivan mitättömien tapahtumien perusteella eikä kaikkea voi selittää parhain päin. Direktøren for det hele todistaa jälleen kerran, ettei hyvän elokuvan tekoon välttämättä tarvita paljon rahaa tai kalustoa. Ihmisiä kyllä tarvitaan – ja tietysti heidän palkkansa. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.