Thank You For Smoking

(USA 2005)

Ohjaaja: Jason Reitman
Pääosissa: Aaron Eckhart, Sam Elliott, Katie Holmes, Rob Lowe, William H. Macy, Robert Duvall

Jos haluaa helpon työn, voi mennä töihin Punaiseen Ristiin. Näin pähkäilee Nick Naylor (Aaron Eckhart), joka työskentelee tupakkateollisuuden lobbaajana, moraalisesti kaikkein vaikeimmassa ammatissa. Jason Reitmanin ohjaama leffa kuvaa onnistuneesti moraalisesti joustavan Nickin työtä ja suhdetta pieneen poikaansa, joka varauksetta ihailee isäänsä.

Thank You For Smoking käsittelee nokkelalla tavalla tupakkateollisuuteen ja moniin siihen liittyviin liike-elämän aloihin sisältyviä moraalisia kysymyksiä ja ihmisten vastauksia näihin kysymyksiin. Yhtenä juonen liikuttajana on senaattori Finistirren (William H. Macy) missio saada tupakka-askeihin pääkallomerkit kertomaan savukkeiden tappavasta vaikutuksesta.

Elokuvassa on muutamia sivujounia, mutta pääasiassa keskitytään Naylorin edesottamuksiin taistelussa amerikkalaisen yltiöyksilöllisen valinnanvapauden puolesta. Päähenkilöiden kehityskaaret eivät elokuvan aikana yllä kovin pitkälle, minkä voi tietysti ajatella kuvastavan todellisuutta. Piirre antaa elokuvalle kuitenkin tietynlaisen päämäärättömän fiiliksen.

Parasta leffassa on tupakkateollisuuden lobbauksen satiirinen kuvaus ja Naylorin MOD-porukan (Merchands of Death) ravintolaillalliset, joihin osallistuvat alkoholin kohtuukäyttäjien puhenainen Polly Bailey (Maria Bello) ja aseteollisuuden edustaja Bobby Jay Bliss (David Koechner).

Näyttelijäkaarti elokuvassa on monipuolinen. Aaron Eckhart pääroolissa on loistava. Sen sijaan Katie Holmes aiheuttaa jonkin verran myötähäpeää, koska hän ei tunnu sopivan rooliinsa laskelmoivana toimittajana mitenkään. Sen sijaa Rob Lowe, Robert Duvall ja Sam Elliot kiittävät luottamuksesta ja ottavat pisteet kotiin. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.