(Born American, USA/Suomi 1986)
Ohjaus: Renny Harlin
Pääosissa: Mike Norris, Steve Durham, David Coburn, Vesa Vierikko
Kolme amerikkalaista nuorta miestä eksyy tarkoituksella Suomesta Neuvostoliiton puolelle kylmän sodan viimeisinä hetkinä. Harmiton seikkailu johtaa räiskintään syrjäisessä Vladimirin kylässä, tylyihin kuulusteluihin ja lopulta vankileirille. Renny Harlinin ensimmäinen elokuva kiellettiin Suomessa tuoreeltaan Neuvostoliiton vastaisena. Päätös oli ainakin näin jälkikäteen ajatellen absurdi, vähän niin kuin elokuvakin.
Jäätävä polte ei ole kovin hyvä elokuva. Silti se avasi Harlinin tien Hollywoodin toimintaelokuvien tunnetuksi ohjaajaksi. Poltteen pääosaan oli alun perin kiinnitetty action-sankari Chuck Norris, mutta tuotannon viivästyessä Norris joutui vetäytymään projektista ja paikalle saatiin Norrisin poika Mike Norris.
Kaikki muukin on elokuvassa toiseksi tai kolmanneksi parhaita vaihtoehtoja. Lavasteet, maisemat ja käsikirjoitus ovat selkeästi kakkoslaatua. Toisaalta yritystä löytyy ja elokuvasta huokuukin paikoitellen näyttämisen halu. Harlin on rakentanut olemassa olevista paloista parhaan mahdollisen kudoksen. Katastrofaalisen projektin olosuhteet huomioiden elokuva on kohtuullinen.
Montaa asiaa leffassa voisi arvostella rankasti. Varsinkin neuvostoliittolaisten jonkin asteinen demonisointi vaikuttaa melko lapselliselta. Mielenkiintoisin osio on kuitenkin maan alla pelattava ihmisshakki, jota vangit pelaavat keskenään. Pelissä ”syödyt” pelinappulat tapetaan. Ajatus on ehkä elokuvan omaperäisin, mutta valitettavasti täysin irrallinen muusta poukkoilevasta juonesta. Jäätävän poltteen jälkeen Harlin on tehnyt monta parempaa elokuvaa. IMDb-linkki
***
Lisäys Jäätävä polte -bloggaukseen 10.4.2020:
Kuuntelin jokin aika sitten äänikirjana Markus Selinin elämänkerrallisen ”Markus Selin – Perustuu tositapahtumiin” (2019). Kirjassa on kuvattu melko laajasti myös ”Jäätävä polte” -elokuvan tekoa. Projekti oli Selinin ja Harlinin yhteisponnistus: Selin tuotti ja Harlin ohjasi. Ilman toista ei ollut toista. Kirja sisältää myös litteroinnin kommenttiraidasta, joka äänitettiin dvd-julkaisua varten, mutta jota ei lopulta julkaistu.
Jäätävän poltteen tuotantoprosessin tarkemman kuvaamisen myötä olen osannut enemmän arvostaa tätä elokuvaa. Elokuva ei vieläkään ole mikään mestariteos, mutta työvoittona se on komea saavutus.