Ystävät hämärän jälkeen

(Låt den rätte komma in, Ruotsi 2008)

Ohjaus: Tomas Alfredson
Pääosissa: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar

Låt den rätte komma in (2008)
Låt den rätte komma in (2008)

Talvinen Tukholman lähiö vuonna 1982. Koulussa kiusattu 12-vuotias Oskar (Kåre Hedebrant) katsoo ikkunasta, kun taksi ajaa kerrostalon pihaan ja autosta nousee tuntematon mies ja nuori tyttö. Uudet naapurit. Naapurin tytöstä, Elistä (Lina Leandersson) ja Oskarista tulee ystävät, joilla on salaisuus – Eli on vampyyri. Tomas Alfredsonin ohjaama Ystävät hämärän jälkeen (alkup. Låt den rätte komma in) perustuu John Ajvide Lindqvistin samannimiseen menestysromaaniin.

Ruotsalainen vampyyrielokuva ei ehkä ole niitä ensimmäisiä sanapareja, joita on tottunut viime vuosina kuulemaan. Tomas Alfredsonin ohjaama romanttisen kauhuelokuva on kuitenkin toimiva ja häikäisevän kaunis teos. Jos joku kuvaisi oman lapsuuden ympäristöni yhtä kauniisti, olisin todella otettu. Lähiön kerrostalot, öiset katuvalot ja hohtavat hanget ovat kuin timantteja, joiden loisteessa hämärät tapahtumat näyttävät yhä oudommilta.

Tarinan ja teknisen toteutuksen ohella elokuvan uskottavuus nojaa nuoriin päätähtiin, jotka hoitavat hommansa ansiokkaasti. Lopputulos on samaan aikaan kaunis, pelottava ja lämmin. Elokuva on voittanut parhaan elokuvan palkinnon mm. New Yorkin Tribeca Film Festivalilla ja julkaistu Suomessa dvd:llä 18.3.2009. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.