Tervetuloa, Mr. Chance!

(Being There, USA 1979)

Ohjaus: Hal Ashby
Pääosissa: Peter Sellers, Shirley McClane, Jack Warden

Being There (1979)
Being There (1979)

Hal Ashbyn ohjaama ja Jerzy Kosinskin kirjaan ja käsikirjoitukseen perustuva elokuva Tervetuloa, Mr. Chance! on tarina puutarhurista, joka nousee poliitiikan keskiöön puhumalla puutarhanhoidosta. Suomessa puhe puutarhanhoidosta vie etäämmälle politiikan keskiöstä, mutta se ei liity tähän. Puutarhuri Chance (Peter Sellers), jonka nimi taipuu muiden suussa Chancey Gardineriksi, on asunut koko ikänsä äveriään isäntänsä talossa hoitaen kasveja. Isännän kuollessa Chance joutuu ulos oikeaan maailmaan.

Tervetuloa, Mr. Chance! on mielenkiintoinen tarina ihmisen elämästä ja siitä, miten me kaikki ajelehdimme tietyiltä osin omissa maailmoissamme. Chance on luonnonlapsi, joka on kasvanut ihmisen muokkaamassa puutarhassa ja tutustunut maailmaan television välityksellä. Televisio on päähenkilölle todellisuutta aidompaa.

Chancen hahmo on komedianäyttelijänä tunnetun Peter Sellersin yksi parhaista, ja ilmeisesti näyttelijän omasta mielestä myös tärkeimmistä, rooleista. Poissa on koheltaja-Clouseau, jona monet Sellersin tuntevat. Kauniin ja yksinkertaisen elokuvan ehkä tärkein sanoma on, että jokaisen tulisi ajatella itse eikä projisoida toiveitaan auktoriteettien sanoihin. Elokuvan loppukohtaus tekojärvellä on kaunis vertaukuva tästä.

Sellers kuoli elokuvan julkaisua seuraavana vuonna. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.