Niki ja Nikin veli

(Suomi 2008)

Ohjaus: Kirsi Mattila

(Ei kuvaa)
(Ei kuvaa)

Yle TV2 -kanava esitti eilen myöhäisillassa Kirsi Mattilan ohjaaman vaikuttavan dokumenttielokuvan Niki ja Nikin veli. Elokuva seuraa hetkisen matkaa vammaisten kaksoisveljesten Nikin ja Sampsan elämää. Niki on liikuntarajoitteinen, mutta muutoin menevää sorttia. Sampsa on vakavammin vammainen eikä pysty puhumaan. Elokuvan jälkeen ihmiselämä näyttäytyy toisenlaisena.

Mattila kuvaa elokuvassa poikien koulun alkua ja elämää pari vuotta siitä eteenpäin. Vammaisuus esitetään poikien elämässä olevana faktana eikä sen tuottamilla pulmilla lähdetä synkistelemään. Kuvaus, leikkaus ja musiikki tukevat kaikki tasapainoista lähestymistapaa. Elokuvan pääosassa on aurinkoinen Niki, joka saa tietystä aikuismaisista kommenteista huolimatta olla valkokankaalla/tv-ruudulla aidosti lapsi.

Dokumentista on vaikea puristaa sanoiksi sitä voimaa, jonka sen katsominen aiheuttaa. Elokuva panee ajattelemaan ja tuntemaan tavalla, joka on ominaista hyville dokumenteille. Nikin pohdinta omasta ja veljen tulevaisuudesta saa katsojan todennäköisesti arvioimaan myös omaa elämäänsä uudelleen – ainakin hetkeksi. Niki haluaa radiotoimittajaksi ja lupaa ottaa Sampsan mukaan ellei tälle löydy muuta työtä. Jos olisin radiossa töissä, harkitsisin vakavasti Nikin kutsumista johonkin ohjelmaan vierailulle. Puhe on Nikillä hallussa.

Niki ja Nikin veli on esitetty mm. DocPoint-elokuvafestivaaleilla tammikuussa ja nyt televisiossa. Vaikka elokuvien koti on elokuvateatterissa on televisio erinomainen väline uusien dokumenttien esittämiselle. Televisiomaksulle saa tässäkin kohdin vastinetta.

Dokumentti uusitaan sunnuntaina 26.4.2009 klo 15.30 Yle TV2:lla. Se on katsottavissa myös Yle Areenassa 29.4.2009 asti. Suosittelen. Elonet-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.