(USA 2008)
Ohjaus: Clint Eastwood
Pääosissa: Clint Eastwood, Bee Vang, Ahney Her
Clint Eastwood on yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä näyttelijöistä/ohjaajista, joka on kuvannut valkokankaalla amerikkalaisen miehen sielua. Usein sielunmaisemana on nähty villin lännen arot ja vuoristot. Uusimmassa elokuvassa, Gran Torino, maisemana on maahanmuuttajien suosima asuinalue Michiganin osavaltiossa. Eastwood esittää alueella asuvaa Walt Kowalskia – miestä, joka on sotinut Koreassa ja ollut töissä Fordin autotehtaalla.
Elokuva alkaa hautajaisista. Walt Kowalskin vaimo on kuollut ja ystävät ja suku ovat kerääntyneet muistotilaisuuteen. Käy selväksi, ettei herra Kowalski ole maailman herttaisimpia ihmisiä. Pojillensa hän on kärttyisä vanha mies, joka elää 1950-luvulla. Hmong-heimoa edustaville naapureilleen hän on ennakkoluuloinen erakko. Tilanne kärjistyy, kun nuorisojengi murtautuu Kowalskin autotalliin.
Tiiviillä näyttelijäporukalla ja toimintaympäristöllä toteutetun elokuvan teemat ovat moninaiset: isänmaallisuus, rasismi, ennakkoluulot, sota, jengiväkivalta, hmong-kansan kohtalo, vanheneminen, miehenä oleminen, uskonto, globalisaatio, sukupolvien välinen juopa, vanhemmuus ja kulttuurierot. Vaikka aiheiden lista on pitkä, ei sitä katsojana välttämättä huomaa, koska tarina on moniäänisyydessään rönsyilemätön.
Dave Johannsonin tarinaan perustuva Gran Torino kuvaa nyky-Amerikan, ja monien muiden monikulttuuristen maiden, haasteita. Toisaalla maahanmuuttajataustaiset nuorisojengit uhittelevat ja pyrkivät todistamaan toisilleen kuuluvansa Amerikkaan enemmän kuin toinen porukka. Samalla Walt Kowalskin sukupolvi naljailee keskenään omista juuristaan, kutsumalla toisiaan enemmän ja vähemmän leikkisästi polakeiksi, italiaanoiksi, juutalaisiksi ja irkkujuopoiksi.
Eastwoodilla on kyky kertoa vahvoja, mutta yksinkertaisia tarinoita, joita seuratessa ei tarvitse olla varuillaan. Tarinankertoja ei kikkaile. Gran Torino asettuukin samaan vahvojen elokuvien sarjaan kuin esim. Armoton (1992) ja Million Dollar Baby (2004).
Gran Torino on ilmeisesti viimeinen elokuvassa, jossa Eastwood esiintyy kameran edessä. Walt Kowalskin rooli onkin mitä oivallisin tapa lopettaa näyttelijän ura, jonka keskeinen kysymys on ollut, mitä tarkoittaa olla mies. Gran Torinossa on aineksia erilaisiin vastauksiin. IMDb-linkki