Slummien miljonääri

(Slumdog Millionaire, Iso-Britannia 2008)

Ohjaus: Danny Boyle
Pääosissa: Dev Patel, Freida Pinto, Anil Kapoor

Slumdog Millionaire (2008)
Slumdog Millionaire (2008)

Slummien miljonääri on ollut alkuvuoden hittielokuva. Pienen budjetin brittielokuva on kahminut palkintoja ja kiittäviä arvioita ympäri maailmaa. Tämä asettaa elokuvaan kohdistuvat odotukset korkealle, mikä on tietysti vain katsojan oma ongelma. Danny Boylen ohjaama Slummien miljonääri on odotuksien kerakin hyvä elokuva, joka kuvaa rakkausteeman ohella globalisoituvan maailman ja erityisesti Intian yhteiskunnallisia ongelmia. Oscareita tosin lipsahti leffalle ehkä hieman liikaa.

Slummien miljonääri kertoo Jamalin (näyttelijät ikäjärjestyksessä: Ayush Mahesh Khedekar, Tanay Chheda, Dev Patel) ja tämän veljen Salimin (Azharuddin Mohammed Ismail, Ashutosh Lobo Gajiwala, Madhur Mittal) tarinan Intian slummeista kohti parempaa elämää. Salimin kiinnostus kohdistuu rahaan, kun taas Jamalin maailmaa pyörittää rakkaus slummissa kasvaneeseen Latikaan (Rubiana Ali, Tanvi Ganesh Lonkar, Freida Pinto).

Elokuvan kehyksen muodostaa hieman alle parikymppisen Jamalin osallistuminen Intian Haluatko miljonääriksi? -ohjelmaan (Who Wants to Be a Millionaire?). Jamal tietää vastaukset yllättävän moneen kysymykseen, mikä toimii tarinan eteenpäin työntävänä voimana, kun katsojalle selviää takaumien avulla oikeiden vastausten tausta.

Tarina on sisällöllisesti ja rakenteellisesti oivallisen hyvä. Kahdeksan Oscarin pystisuma oli kuitenkin liioittelua ja erityisen tylsää muita ehdolla olleita elokuvantekijöitä kohtaan. Onkin oletettavaa, että palkintojen taustalla on muitakin kuin elokuvallisia ansioita. Ehkä amerikkalaiseen mielenlaatuun iskee ajatus, että Intian slummista voi päästä pois länsimaisen ohjelmaformaatin avulla.

Muiden Oscarien ohella Slummien miljonääri voitti palkinnot parhaasta äänityksestä ja parhaasta musiikista ja laulusta. Helsingin Kinopalatsin pienessä salissa ääniosaaminen ei kuulunut. Musiikki ja äänitehosteet olivat selkeästi liian kovalla, kun taas puheosuudet olivat sopivalla äänentasolla. Palkinnot jäivät pokkaamatta. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.