Uskollinen puutarhuri

(The Constant Gardener, Englanti 2005)

Ohjaus: Fernando Meirelles
Pääosissa: Ralph Fiennes, Rachel Weisz, Bill Nighy, Danny Huston

The Constant Gardener (2005)

Yhä useammassa elokuvien parhaimmistoa esittelevässä listauksessa korkealle sijoittuvan City of God -elokuvan ohjaajan Fernando Meirellesin seuraava ohjaus sijoittui pääosin Keniaan. Uskollinen puutarhuri vuodelta 2005 on seesteisen pohdiskeleva trilleri maailmanpolitiikasta ja lääkeyritysten moraalista. Elokuva perustuu John le Carrén romaaniin.

Olen katsonut elokuvan nyt kertaalleen ja tuntuu siltä, että toinen kerta voisi olla paikallaan. Elokuva ansaitsee sen. Juoni on realistinen ja siksi tarkkaavaisuutta vaativa. Pahiksilla ei ole mustia hattuja, mikä vaikeuttaa tilannetta. Osallisia tapahtumiin ovat brittidiplomaatti Justin Quayle (Ralph Fiennes), tämän aktivistivaimo Tessa (Rachel Weisz), brittihallinnon edustajat ja kansainvälisen lääkefirman ihmiset.

Elokuvan alussa Tessa löydetään murhattuna. Tapahtumasta alkaa salailun kierre, jonka syövereihin Justin päättää uppoutua. Juoni mutkistuu ja lääkefirman ja brittien yhteistyö alkaa näyttää yhä epäilyttävämmältä.

Yksi vaikuttavimmista kohtauksista elokuvassa on YK:n avustuslennon vierailu syrjäisessä kylässä. Kansainvälinen ryhmä saapuu paikalle messiaanisesti, mutta joutuu kirjaimellisesti juoksemaan pakoon, kun sotilaallinen rosvojoukko hyökkää kylään ja poimii YK:n tuoman avun ja paikalliset lapset omaan käyttöönsä. Avustustyön arkea. Puistattaa.

Aion katsoa elokuvan uudelleen. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.