Rosemaryn painajainen

(Rosemary’s Baby, USA 1968)

Ohjaus: Roman Polanski
Pääosissa: Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon

Rosemary's Baby (1968)

Jostain syystä pidän erityisen paljon 1960- ja 1970-luvun leffoista – varsinkin niistä, joissa ollaan New Yorkissa. Roman Polanskin Rosemaryn painajainen on tässä suhteessa moiteeton elokuva. Kaiken lisäksi se on hyytävän pelottava.

Mia Farrow’n upeasti esittämä Rosemary Woodhouse muuttaa näyttelijämiehensä (John Cassavetes) kanssa kerrostaloon, jossa on aiemmin kuollut ihmisiä kummallisissa olosuhteissa. Pari tutustuu pian mukavan tuntuiseen vanhempaan pariskuntaan, joka asuu seinän takana.

Kun Rosemary tulee raskaaksi, alkaa naapurien mielenkiinto yllättäen kiinnittyä oudolla tavalla syntymättömään lapseen ja äidin terveyteen. Tuntuu kuin naapureilla olisi oma agenda lapsen suhteen. Tästä alkaa kehkeytyä jännitys, jota Polanski ja kumppanit rakentavat piinaavalla tempolla.

Suomennoksen ja elokuvan alkuperäisen nimen perusteella voi päätellä, että Rosemaryn lapsesta muotoutuu myös Rosemaryn painajainen. Ilman juonipaljastuksia voi sanoa, että tarinassa liikutaan varsin perinteisellä kauhun alueella, mutta uskoisin, että elokuvasta voi pitää myös se, joka yleensä karttaa yliluonnollista. Odottaville äideille en leffaa suosittelisi.

En ole käynyt New Yorkissa, mutta haluaisin kyllä. Rosemaryn painajainen kuitenkin lykkää matkaani hetkeksi, jos siellä on tuollaista porukkaa… IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.