Purple Rain

(USA 1984)

Ohjaus: Albert Magnoli
Pääosissa: Prince, Apollonia Kotero, Morris Day

Purple Rain (1984)

Dearly beloved
We are gathered here 2day
2 get through this thing called life
Electric word life, it means 4ever
and that’s a mighty long time
But I’m here 2 tell U
there’s somethin’ else… the afterworld
A world of never ending happiness
U can always see the sun, day or night…

Näillä sanoilla alkaa Purple Rain -elokuvan ja albumin avaava Let’s Go Crazy -biisi, joka on eräänlainen funk/rock-seurakunnan kokoonkutsukappale. Massat ottivat kutsun vastaan 25 vuotta sitten ja yhdessä elokuva ja albumi tekivät Princestä yhden menestyneimmistä pop-artisteista 1980-luvuilla.

Heinäkuun lopussa 1984 menestys ei kuitenkaan ollut mitenkään selviö. Pikemminkin kyse oli parin pienoisen hitin (Little Red Corvette, 1999) tehneen muusikon riskialttiista siirtymästä elokuvabisnekseen. Jännitys tuntui Princen silloisen managerin Alan Leedsin mukaan myös päätähden limusiinissa matkalla Purple Rain -elokuvan ensi-iltaan Los Angelesissa. Vaihtoehtoja tuntui olevan kaksi: joko illasta oli tulossa menestys tai nöyryyttävin floppi ikinä. Menestys tuli.

Elokuva perustuu Princen omaan elämään ja musiikilliseen taustaan Minneapolisissa. Tarinan särmiä on teroitettu ja lopulta kyseessä on todellisiin olosuhteisiin perustuva fiktiomusiikkielokuva. Leffan pääjänniteet syntyvät Kidin (Prince) rakkaus-, perhe- ja työelämän ongelmista. First Avenue -klubilla ei ole enää tilaa kaikille bändeille, kotona Kidin vanhemmat riitelevät jatkuvasti ja uusi tyttöystävä aiheuttaa nuoressa muusikossa mustasukkaisuuskohtauksia. Klubilla Kidin ja The Revolution -bändin pahin uhka on Morris Dayn luotsaama The Time.

Ammattinäyttelijöitä on vain kourallinen: Princen vanhempia esittävät Clarence Williams III ja Olga Karlatos sekä Princen rakkauden kohdetta, Apolloniaa esittävä Apollonia Kotero. Muut esiintyjät näyttelevät pitkälti itseään. Prince ja The Revolution -bändi esiintyvät enimmäkseen lavalla, jossa heitä ei tarvitse ohjata näyttelijöiden tapaan. Varsinaisissa kohtauksissa vahvimmilla ovat Morris Day, Jerome Benton ja Prince. Varsinkin Princen ja isää näyttelevän Clarence Williams III:n väliset kohtaukset ovat intensiivisiä.

Elokuvan tekeminen Princen uran tässä vaiheessa ei ollut normaalia – eikä oikein ole vieläkään. Viime vuosina on valmistunut useita elokuvia hienoista muusikoista, mutta ne tehdään yleensä artistien kuoleman jälkeen tai menestyksen huipulla. Prince teki elokuvan omasta urastaan muutaman kehutun levyn jälkeen eikä leffassa kuulla vanhoja hittejä lainkaan. Nousujohteisesta bändistä kertova Purple Rain onkin mielenkiintoisella tavalla elokuva, joka teki omasta tarinastaan toden.

Elokuva ja albumi edustavat myös erinomaista monikanavamarkkinointia, jota nykyään käytetän laajemmin. Ensimmäinen single-julkaisu When Doves Cry pyöri MTV:llä etukäteen ja mainosti elokuvaa. Elokuva mainosti levyä ja päin vastoin. MTV myös lähetti suoran ohjelman elokuvan ensi-iltajuhlista ja lähetys oli laatuaan ensimmäinen kanavalla.

Hyvä elokuva ja mestarillinen musiikki. Suosittelen.

…So when U call up that shrink in Beverly Hills
U know the one – Dr. Everything’ll Be Alright
Instead of asking him how much of your time is left
Ask him how much of your mind, baby
Cuz in this life things are much harder than in the afterworld
In this life U’re on your own
And if de-elevator tries 2 bring U down, go crazy
Punch a higher floor!

Elokuvan ensi-ilta Yhdysvalloissa oli 27.7.1984. Suomen ensi-ilta oli 2.11.1984 elokuvateatteri Adamsissa. Elokuva palkittiin Oscarilla kategoriassa ”Best Music, Original Song Score”. IMDb-linkki

Yksi vastaus artikkeliin “Purple Rain”

  1. Kävimme eilen ystävien kanssa katsomassa Korjaamo Kinossa Purple Rain -elokuvan. Oli erittäin hienoa nähdä leffa isolta kankaalta. Esitysformaattina oli DCP eli digitaalinen kopio. Esitysajankohta oli tietysti harkittu, koska eilen 7.6.2016 tuli kuluneeksi tasan 58 vuotta Princen syntymästä. Päivä oli myös ensimmäinen virallinen #PrinceDay!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.