Taistelija

(First Blood, USA 1982)

Ohjaus: Ted Kotcheff
Pääosissa: Sylvester Stallone, Brian Dennehy, Richard Crenna

Monet tuntevat Ted Kotcheffin ohjaaman First Blood -elokuvan parhaiten sanaparilla ”Rambo ykkönen”. Alun perin Taistelija-nimellä Suomessa levitetty toimintaelokuva on viiden osan mittaan kasvaneen Rambo-saagan ensimmäinen osa. Ilmestyessään Taistelija ei tietenkään vielä ollut osa elokuvasarjaa, vaan itsenäinen tarina Vietnamin sodan traumoista kärsivästä veteraanista, Rambosta (Sylvester Stallone).

Kuvassa Taistelija-elokuvan dvd-julkaisu
Taistelija (1982) tunnetaan Suomessa myös nimillä Rambo – taistelija ja Rambo: First Blood.

Taistelija-elokuva pohjautuu kymmenen vuotta aiemmin eli vuonna 1972 ilmestyneeseen David Morrellin esikoiskirjaan First Blood (suom. Ajojahti), jossa nuori sotaveteraani Rambo joutuu pikkukaupungin sheriffin Teaslen ja poliisikunnan nöyryyttämäksi ja pahoinpitelemäksi. Vertailen seuraavassa jonkin verran kirjaa ja elokuvaa toisiinsa, vaikka kyse on tietysti eri taiteenlajeista. Kotcheffin elokuva on kuitenkin loppua ja kuolleiden määrää lukuun ottamatta varsin uskollinen kirjan tarinalle, joten koen vertailun perustelluksi.

Elokuvassa – ja erityisesti kirjassa – Teasle ja Rambo muodostavat vastinparin, joka kuvaa Yhdysvaltojen jakautunutta ilmapiiriä Vietnamin sodan (1955-1975) lopulla. Teasle on Korean sodan (1950-1953) veteraani ja edustaa pikkukaupungin henkeä, joka ei halua muutoksia. Sodasta palannut ja kodittomana vaeltava Rambo taas edustaa yhteiskunnallista muutosta ja uhkaa, jota ei haluta omaan naapurustoon aiheuttamaan ongelmia. Tilanne äityy väkivaltaiseksi, kun Rambo ei alistu poliisien häirinnälle, vaan herättää henkiin Vietnamin sodasta tutut väkivaltaisuudet Yhdysvaltain maaperällä.

Taistelija (1982) -elokuvan Suomen ensi-ilta oli 4.2.1983. Ote Helsingin elokuvatarjonnasta helmikuun alussa 1983. (Lähde: HS Aikakone / HS 4.2.1983)

Kirjaan verrattuna Taistelija-elokuvassa kerronta painottuu enemmän Ramboon, joka pakenee ja piileskelee metsässä lainvartijoita. On myös huomionarvoista, että Morrellin kirjassa Rambo tappaa kylmäverisesti kymmeniä häntä jahtaavia ihmisiä. Elokuvassa Rambo puolestaan surmaa yhden helikopterista ampuvan häiriintyneen poliisin ja hänetkin ilman tarkoitusta. Elokuvassa Rambosta on tehty olosuhteiden uhri, joka ei tahdo kenellekään pahaa, kun taas kirjan Rambo on syvästi turhautunut armeijan kouluttama tappaja, joka toimii vaistojensa varassa kuin kone.

Kotcheffin ohjaaman elokuvan vahvuuksia ovat tiivis tarina, näyttelijät ja musiikki. Sylvester Stallone tekee vahvan roolisuorituksen Rambona. Erityisen mieleenpainuva on elokuvan lopussa oleva monologi, jonka jälkeisistä tapahtumista oli elokuvaan ehdolla alun perin toisenlainen ratkaisu. Vaihtoehtoinen ja synkempi versio on julkaistu dvd- ja bluray-julkaisujen lisämateriaalina. Näyttelijöistä myös Brian Dennehy poliisipäällikkö Teaslen roolissa ja Richard Crenna Rambon entisenä kouluttajana ovat vakuuttavia. Naisia ei tähän elokuvaan ole valitettavasti roolitettu lainkaan.

Jerry Goldsmithin musiikki on yksi Taistelija-leffaa kannatteleva tekijä. Teemasävelmä luo elokuvaan omaleimaisen ja mieleenpainuvan tunnelman, ja lopussa kuultava It’s a Long Road -kappale kiteyttää koko elokuvan:

It’s a long road
When you’re on your own
(…)
It’s a real war
Right outside your front door I tell ya
Out where they’ll kill ya
You could use a friend
Where the road ends
That’s the place for me

Taistelija ei ole varsinainen taideleffa, mutta toimintaelokuvan kuoren alta paljastuu silti joukko draaman aineksia: sodan traumat, yhteiskunnan muutos, menehtyneet ystävät, yksinäisyys, sotilaiden halveksunta ja merkityksellisen työn puute.

Elokuvasta tuli kaupallinen menestys, ja se on poikinut neljä jatko-osaa, viimeimpänä Rambo: Last Blood (2019). Jatko-osissa toiminta on irtautunut asteittain kauemmas todellisuudesta, mutta samalla esiin on nostettu erilaisia todellisia sotilaallisia konflikteja (Afganistan, Burma) ja yhteiskunnallisia ongelmia (huume- ja ihmiskauppa).

Onko Rambon tarina viiden elokuvan jälkeen vihdoin kerrottu? Siitä ei ole täyttä varmuutta. Kulttuurinen tunnistettavuus ja merkitys on ainakin säilynyt 1980-luvulta saakka. Rambo on kulttuurisena käsitteenä yhä tuttu oli sitten kyse poliisioperaatiosta Saksassa (HS 13.7.2020) tai Donald Trumpin kannattajien lipuista (NYT 1.11.2020), joissa Donald Trumpin pää on liitetty Rambon hahmon vartaloon.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Yksi vastaus artikkeliin “Taistelija”

  1. Osallistuin 6.2.2021 Zoom-tilaisuuteen, jossa haastateltiin kirjailija David Morrellia. Haastattelussa kysyttiin myös Rambo-elokuvista. Morrell totesi, että Taistelija-elokuvan Rambo ei ollut sama kuin hänen kirjansa Rambo. Jatko-osan Rambo puolestaan oli supersankarimainen ja sarjakuvamainen hahmo. Kolmannessa elokuvassa oli juonellisia ongelmia. Neljännen elokuvan Rambo oli Morrellin mukaan lähinnä kirjan Ramboa ja viimeisin elokuva ei enää ollut lainkaan Rambo. Näin siis hahmon luonut kirjailija arvioi elokuvia.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.