Kauan eläköön Bernie!

(Weekend at Bernie’s, USA 1989)

Ohjaus: Ted Kotcheff
Pääosissa: Andrew McCarthy, Jonathan Silverman, Catherine Mary Stewart

Weekend at Bernie’s (1989)

Kauan eläköön Bernie! on Ted Kotcheffin (Taistelija) ohjaama kepeä kesäkomedia kahdenksankymmenluvun lopusta. Olen nähnyt leffan ensi kertaa 1990-luvun alussa ja se yhdistyy mielessäni usein kesäisiin hellekeleihin – niin nytkin. Kun mittari näyttää ulkona 25 tai 30 astetta, niin on aika katsoa Kauan eläköön Bernie!

Newyorkilaisessa vakuutusyhtiössä työskentelvät kaverukset Larry (Andrew McCarthy) ja Richard (Jonathan Silverman) löytävät yhtiön kirjanpidosta suuren mittakaavan huijauksen. Löydön ansiosta pomo Bernie Lomax (Terry Kiser) kutsuu kaksikon viikonlopuksi rantahuvilalleen Hampton Islandille.

Epäonnekseen kaverukset löytävät pomonsa huvilalta kuolleena, minkä vuoksi unelmien viikonloppu tuntuu valuvan hiekkaan. Hulppeaan taloon alkaa kuitenkin virrata ihmisiä ja bileet alkavat eikä juhlaväkeä tunnu haittaavan, vaikka isäntä istuu elottomana sohvalla. Larry ja Richard päättävät viivästyttää poliisille soittamista ihan hetken.

Elokuvan huumori rakentuu pitkälti sen varaan, miten varakkaan Bernie Lomaxin ympärillä olevat ihmiset eivät itse asiassa ole kiinnostuneita Berniestä, vaan hänen statuksestaan ja varallisuudestaan. Ei haittaa vaikka itse Bernie ei ole elossa, kunhan Bernien hahmo on olemassa.

Kauan eläköön Bernie! on aikamatka takaisin 1980- ja 1990-lukujen taitteeseen. Ajan henki näkyy erityisesti vaatteissa ja sisustustyylissä. Huumorissakin aikakauden merkit ovat nähtävissä, mutta kokonaisuus on silti varsin freesi musta komedia. Tämä elokuva ei pakota päätä. Sopii siis hellekeliin.

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.