USS Greyhound

(Greyhound, USA 2020)

Ohjaus: Aaron Schneider
Pääosissa: Tom Hanks, Stephen Graham, Elisabeth Shue

Greyhound (2020)

Apple purjehti marraskuussa 2019 Netflixin, HBO:n ja muiden suoratoistopalveluiden apajille avaamalla oman Apple TV+ -palvelunsa. Eilen 10.7.2020 julkaistiin palvelun ensimmäinen korkeamman profiilin elokuva, kun Aaron Schneiderin ohjaama USS Greyhound tuli tilaajien katsottavaksi. Elokuvan ensi-illan piti olla teattereissa jo keväällä, mutta koronavirusepidemian takia elokuva julkaistiin Applen suoratoistopalvelun kautta.

Elokuva perustuu C. S. Foresterin romaaniin ja kertoo sota-alus USS Greyhoundin johtamasta kansainvälisestä laivueesta, joka kuljettaa toisen maailmansodan aikana tuhansia sotilaita ja tarvikkeita liittoutuneiden avuksi Atlantin yli. Keskellä valtamerta uhkana ovat sääolojen ohella natsi-Saksan sukellusveneet.

Tom Hanksin käsikirjoittama USS Greyhound on napakka meritaisteluiden varaan rakentuva jännitys- ja sotaelokuva. Leffa ei ole mikään mammutti, kuten sotaelokuvilla joskus on tapana, vaan kertoo tarinan tiiviisti 90 minuutissa.

Tapahtumia tarkastellaan päähenkilö kapteeni Ernest Krausen (Tom Hanks) näkökulmasta, joka on Hanksille sopivaan tyyliin varsin lämmin ja inhimillinen hahmo. Ainoassa ja varsin pienessä, mutta muistettavassa naisroolissa nähdään monista menestyselokuvista tuttu Elisabeth Shue.

USS Greyhound on laadukkaasti ja näyttävästi toteutettu jännittävä sotadraama, joka tuo aiheensa puolesta mieleen muitakin meritaisteluihin liittyviä elokuvia. Jos esimerkiksi Punaisen lokakuun metsästys (1990) upposi, niin uppoaa varmasti tämäkin – tai pysyy pinnalla, miten vain haluaa asian muotoilla.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Wikipedia

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.