One Night in Miami

(USA 2020)

Ohjaus: Regina King
Pääosissa: Kingsley Ben-Adir, Eli Goree, Aldis Hodge, Leslie Odom Jr.

Näyttelijänä paremmin tunnetun Regina Kingin esikoisohjaus One Night in Miami kertoo nimensä mukaisesti yhdestä illasta Miamissa 25. helmikuuta 1964. Kyseessä on fiktiivinen kuvaus osittain oikeisiin tapahtumiin perustuvasta illasta, jonka Kemp Bowers on alun perin kirjoittanut näytelmäksi (2013) ja sittemmin sovittanut elokuvakäsikirjoitukseksi.

One Night in Miami (2020)

Miamissa ovat koolla neljä afroamerikkalaisen yhteisön merkkihenkilöä: Cassius Clay, Malcolm X, Jim Brown ja Sam Cooke. Cassius Clay (Eli Goree), joka myöhemmin tunnettiin nimellä Muhammad Ali, on juuri voittanut nyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestaruuden. Kansalaisaktivisti Malcolm X (Kingsley Ben-Adir) on kutsunut nyrkkelijäystävänsä sekä NFL-tähtipelaaja Jim Brownin (Aldis Hodge) ja muusiikko Sam Cooken (Leslie Odom Jr.) viettämään voitonjuhlaa huoneeseensa Hampton House -hotelliin.

Ystävykset juhlivat uutta maailmanmestaria ja keskustelevat kotimaansa yhteiskunnallisesta tilanteesta ja mustien oikeuksista. Bowersin alkuperäinen näytelmämuoto huokuu läpi, sillä elokuva koostuu lähes yksinomaan pitkistä keskusteluista muutamassa eri tilassa. Suurin osa dialogista toimii, mutta paikoitellen huomaan keskittyväni enemmän näyttelijöiden näyttelemiseen kuin itse sisältöön.

One Night in Miami on hyvin toteutettu tilannekuva Yhdysvaltain lähihistoriasta ja afroamerikkalaisten asemasta 1960-luvulla. Kaikki neljä päähenkilöä tuovat oman näkökulmansa kokonaistarinaan, mutta henkilöiden käsittely jää vääjäämättä pintapuoliseksi. One Night in Miami innoittaa katsomaan uudelleen Spike Leen elokuvan Malcolm X (1992), joka kertoo vuonna 1965 murhatun kansalaisaktivistin tarinan yli kolmen tunnin mittaisena. Lee on ohjannut dokumenttielokuvan myös näyttelijänä uraansa jatkaneesta Jim Brownista (Jim Brown: All American, 2002).

One Night in Miami julkaistiin pienellä levikillä teattereissa Yhdysvalloissa 25.12.2020 ja Amazonin Prime Video -palvelussa 15.12.2021.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb

4 vastausta artikkeliin “One Night in Miami”

    1. Kiitos Teo kommentista! One Night in Miami (2020) kannattaa ehdottomasti katsoa. Kaikista leffan päähenkilöistä on tosiaan tehty myös omia elokuvia ja dokkareita. Katsoin eilen Sam Cooken urasta ja kuolemasta kertovan dokkarin nimeltä ReMastered: Sam Cooken kaksi kuolemaa (2019), joka löytyy Netflixistä. Cooke oli uranuurtaja mm. oman musiikin omistamisessa. Hän oli varmasti esikuva esimerkiksi Princen ja Michael Jacksonin kaltaisille artisteille.

  1. Joo, Sam Cooke oli kyllä kovan luokan muusikko. Dokkari on ollut mielessä katsoa Netflixistä. Samoin kuin Spike Leen Malcolm X kaipaisi pitkästä aikaa uuden katselun, mutta en ole varma löytyykö sitä Netflixistä

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.