Maanalainen New York

(Regeneration, USA 1915)

Ohjaus: Raoul Walsh
Pääosissa: Rockliffe Fellowes, Anna Q. Nilsson, Martin Sheer

Katsoin vaihteeksi hieman vanhemman elokuvan, joka oli Raoul Walshin ohjaama ja William Foxin tuottama mykkäelokuva Regeneration (suom. Maanalainen New York) vuodelta 1915. Ensimmäisenä gangsterielokuvana pidetty teos on vahvan urbaanisti sykkivä kuvaus orpopojasta nimeltä Owen, joka aikuisena johtaa gangsterijoukkoa New Yorkin kaduilla. Tarina pohjautuu Owen Kildaren (1864-1911) romaaniin.

Regeneration (1915)

Erinäisten tapahtumien seurauksena rikollisjoukon nokkamiehen Owenin (Rockliffe Fellowes) ja hyväosaisessa perheessä varttuneen Marien (Anna Q. Nilsson) polut kohtaavat. Marie herää näkemään yhteiskunnallisen eriarvoisuuden ja ryhtyy aktiiviseksi toimijaksi setlementtiliikkeessä. Myös Owenissa kytee halu elämänmuutokseen.

Setlementtiliikkeen tavoin elokuvassa kohtaavat hyväosaisten ja heikommin toimeentulevien maailmat, kun rikollisuuteen ajautunut päähenkilö Owen yrittää tehdä paluun kaidalle polulle. Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo.

Oikeilla paikoilla New Yorkissa kuvattu Maanalainen New York -elokuva on monessa suhteessa ensimmäinen. Kuten jo edellä tuli mainittua, sitä pidetään yhtenä ensimmäisistä gangsterielokuvista, ja siten se on varmasti ollut esikuva monille myöhemmille teoksille, kuten Martin Scorsesen töille. Elokuva on myös ohjaaja Raoul Walshin (mm. Valkoinen hehku, High Sierra) ensimmäinen pitkä elokuva ja samalla Fox Film Corporation -tuotantoyhtiön ensimmäinen elokuva. Fox Film oli 20th Century Fox -yhtiön edeltäjä.

Elokuvan luultiin kokonaan tuhoutuneen, kunnes 1970-luvulla elokuvasta löydettiin kopio New Yorkin Museum of Modern Artin (MoMA) arkistoista. Suomessa elokuvan ensi-ilta oli 15.3.1920.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.