Willow – suuri seikkailu (1988)

Willow (Yhdysvallat)
Ohjaus: Ron Howard
Pääosissa: Val Kilmer, Warwick Davis, Joanne Whalley
Kesto: 122 min.
Ikäraja: K-12

George Lucasin tarinaan perustuva ja Ron Howardin ohjaama Willow – suuri seikkailu on suomenkielisen lisänimensä mukaisesti 1980-luvun lopun suuri seikkailuelokuva. Tarinassa yhdistyvät erilaiset muinaiset myytit ja fantasiatarinoiden elementit. On miekkataisteluja, satumaisia linnoja, paha kuningatar, maahisia, keijuja, velhoja ja Mooses-lapsen tapaan korissa virran vietävänä oleva tuleva kansan pelastaja.

Willow – suuri seikkailu (1988) Special Edition DVD -julkaisu.

Tarinan vastentahtoinen sankari on Willow Ufgood, jota näyttelee aiemmin Lucasin Tähtien sota -elokuvissa ewokina esiintynyt Warwick Davis. Willow kuuluu lyhytkasvuisten nelwynien kansaan, joka elää omassa rauhassaan, kunnes isojen ihmisten eli daikinien potentiaalinen pelastaja – pieni tyttölapsi – ajautuu korissa Willow’n kotirantaan. Lasta etsivät pahan kuningattaren Bavmordan sotajoukot.

Willow’n rinnalla seikkailee miekkasankari Madmartigan (Val Kilmer) ja pahan kuningattaren hyväsydäminen tytär Sorsha (Joanne Whalley). Kilmer ja Whalley olivat myöhemmin myös aviopari.

Willow on kokonaisuutena varsin näyttävä ja vakuuttava seikkailuelokuva. Yksi elokuvan ehdottomia ansioita ovat uudenlaiset erikoistehosteet, jotka häikäisivät monia aikalaisia. Esimerkiksi Helsingin Sanomien elokuvakriitikko Helena Ylänen kirjoitti 9.12.1988 leffasta seuraavasti: ”Efektitekniikan ja perinteisen elokuvailmaisun osaset sopivat niin saumattomasti yhteen, että katsojan eteen aukeaa kokonainen vieras maailma, maisema, joka on mahdollinen mutta ei ennestään tuttu.”

Nykykatsojalle erikoistehosteet näyttävät paikoin vanhentuneilta, esimerkiksi maahisten toilailut näyttävät melko kömpelöiltä. Pitää kuitenkin muistaa, että ilman näitä yli 30 vuotta sitten tehtyjä tehosteita ei olisi nykyistä teknologiaa. Erikoistehosteiden lisäksi James Hornerin (mm. Titanic, Star Trek II, Meren raivo, Avatar) musiikki rytmittää retkeä miellyttävästi.

Willow on erityisen ajankohtainen tällä viikolla, koska Disney+ -suoratoistopalvelussa alkaa uusi Willow-sarja keskiviikkona 30.11.2022. Sarjassa nähdään muun muassa Davis ja Whalley tutuissa rooleissaan. Odotan sarjaa mielenkiinnolla, koska Willow-elokuva on osa omaa lapsuuttani. Tämän tietyn nostalgian varaan Disney varmaan myös laskee. Aika näyttää miten Willow-sarja innostaa nuorempaa sukupolvea.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.