Ihmissusi Lontoossa

(An American Werewolf in London, USA 1981)

Ohjaus: John Landis
Pääosissa: David Naughton, Jenny Agutter, Griffin Dunne

Tänä vuonna Night Visions -elokuvafestivaalien vieraana oli ohjaajalegenda John Landis, joka tunnetaan muun muassa elokuvista Blues Brothers, Vaihtokaupat ja Prinssille Morsian. Osallistuin elokuvan Ihmissusi Lontoossa esitykseen ja sen jälkeiseen Masterclass-keskustelutilaisuuteen lauantaina 4.12.2021.

An American Werewolf in London (1981) & John Landis Masterclass Night Visions -elokuvafestivaaleilla 4.12.2021.

Ihmissusi Lontoossa eli An American Werewolf in London sai alkunsa ohjaajan kokemuksista entisen Jugoslavian alueella 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Hän todisti tuolloin hautajaisseremonian, jonka tarkoituksena oli estää vainajan kosto eläville. Samaan aikaan ihmiskunta lähetti astronautteja kuuhun.

Ihmissusi Lontoossa kertoo kahdesta amerikkalaisesta reppumatkaajasta (David Naughton ja Griffin Dunne), jotka kohtaavat paikallisten varoituksista huolimatta Pohjois-Englannin nummilla salaperäisen ihmisen ja eläimen välimuotoa muistuttavan hirviön. Tarina jatkuu Lontoossa, jossa toinen miehistä, David, saa hoitoa hyökkäyksen jälkeen ja huomaa muutoksia kehossaan.

Elokuva on toimiva sekoitus jännitystä, kauhua ja huumoria. Erityisen komeita ovat maskeerauksen ja pukujen avulla toteutetut kohtaukset ihmissudesta, muista kuolevaisista ja kuolemattomista. Maskeerauksen takana on Rick Baker, jonka ura on jatkunut menestyksekkäästi aina näihin päiviin saakka.

Elokuvanäytöksen jälkeen John Landis kertoi polveilevasti urastaan ja töistään elokuvien parissa. Ihmissusi Lontoossa johti pian yhteistyöhön Michael Jacksonin kanssa, kun elokuvan nähnyt Jackson halusi tehdä musiikkivideon kappaleeseen Thriller. Landis ja Baker olivat molemmat toteuttamassa uraauurtavaa lyhytelokuvaa, jossa hyödynnettiin samoja tekniikoita kuin elokuvassa Ihmissusi Lontoossa.

Nykyisin elokuviin voidaan tuottaa mitä ihmeellisempiä kohtauksia tietokoneavusteisesti. Teknologian kehitys ja esimerkiksi suoratoistopalvelut ovat muuttaneet elokuvabisnestä paljon. Landis kuitenkin painotti, ettei itse elokuvakerronta tai elokuvan kieli ole muuttunut mihinkään. Edelleen on kyse taidosta yhdistää yksittäisiä kohtauksia yhdeksi saumattomaksi ja uskottavaksi kokonaisuudeksi.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.