Taming the Garden

(Georgia 2021)

Ohjaus ja käsikirjoitus: Salomé Jashi
Tuottajat: Vadim Jendreyko, Erik Winker, Martin Roelly, Salomé Jashi

Kaikenlaisia keräilyharrastuksia on olemassa, mutta Salomé Jashin ohjaama Taming the Garden esittelee yhden, jollaista en olisi heti osannut kuvitella. Dokumentaarinen elokuva kertoo Georgian entisen pääministerin harrastuksesta, joka on satoja vuosia vanhojen puiden keräily.

Taming the Garden (2021)

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kerrostalon kokoisia puita kaivetaan Georgiassa juurineen maasta ja kuljetetaan rannikkoa pitkin ex-pääministerin yksityiseen puutarhaan.

Ohjaaja Salomé Jashi malttaa kuvata puiden liikutteluun liittyviä työvaiheita verkkaisesti, jolloin katsoja pääsee vähitellen kärryille siitä, mitä tapahtuu. Tekijät luottavat paikoitellen hyvinkin absurdien kuvien voimaan. Mitään ei selitellä.

Puiden ohella elokuvakamera kuvaa puiden varjossa eläviä ihmisiä. Elokuva dokumentoi, miten vuosikymmeniä tietyssä paikassa kasvaneiden puiden repiminen vaikuttaa kyläyhteisöihin ja ihmisiin.

Taming the Garden kertoo siis myös ihmisten välisistä voimasuhteista. Toisella on varaa keräillä ikivanhoja puita ja kuljetuttaa niitä ympäri maata, kun taas toinen joutuu tyytymään puusouvista syntyviin risuihin, joilla voi lämmittää kaminaa.

Elokuvan alkutekstien perusteella Yle on ollut mukana rahoittamassa elokuvaa, joten voisi olettaa, että se nähdään jossain vaiheessa myös Ylen kanavilla.

Tähän mennessä elokuva on nähty muun muassa Espoo Cinéssä elokuussa 2021 sekä vuoden 2021 Sundancen ja Berliinin elokuvafestivaaleilla. Elokuva on myös osa MUBI-suoratoistopalvelun tarjontaa.

Elokuva esitetään seuraavan kerran teatterissa Espoossa Kino Tapiolassa 15.2.2022.

Suosittelen.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.