Apocalypto

(USA 2006)

Ohjaus: Mel Gibson
Pääosissa: Rudy Youngblood, Dalia Hernandez, Jonathan Brewer

Apocalypto (2006)

Mel Gibsonin ohjaama ja teknisiä Oscar-ehdokkuuksia kerännyt Apocalypto on yksinkertainen ja vahva tarina perheestä, joka joutuu keskelle kulttuurien taistelukenttää. Perjantaina 26.1. ensi-iltansa saava elokuva on väkivaltainen, muttei täysin perusteettomasti.

Kävin katsomassa Apocalypton elokuvateatteri Bristolissa Radio Helsingin ennakkonäytöksessä. Olin suunnitellut leffan katsomista omallakin rahalla, mutta käyhän se näinkin. Jälkikäteen ajatellen, tästä kyllä maksaisi.

Gibsonin Apocalypto jatkaa Passion Of The Christ -leffan aloittamaa autenttisuus-teemaa. Toisin sanoen päähenkilöt eivät puhu amerikanenglantia eikä väkivallan seurauksia piiloteta. Apocalyptossa väkivalta ei kuitenkaan ole niin päälleliimattua kuin Christissa. Nyt sen voi ainakin jossain määrin perustella. Toki jotkut yksittäiset kohtaukset tuntuvat tarkoituksellisen raaoilta.

Keski-Amerikassa elävän Maya-kansan kohtalonhetkiin ajoittuva elokuva on upeasti kuvattu. Kuvaaja Dean Semler apulaisineen on vanginnut viidakon vehreyden, kuumuuden ja veden pauhun niin upeasti, ettei katse herpaannu elokuvan 140 minuutin aikana juurikaan.

Tarina on kohtuullisen yksinkertainen, mutta vahva. Legenda voisi olla oikea sana. Se on kerrottavissa muutamalla lauseella, mutta varsinainen juju on tunnelmassa, tunteissa ja kokonaisuudessa, johon tarina liittyy. Siksi on parempi mitä vähemmän tietää ennen alkutekstejä.

Apocalypto ei kaiketi ole täydellinen elokuva, mutta erittäin kelvollinen. Kompastuskivi monille saattaa olla elokuvan ohjaaja. Gibson on viime aikoina ollut otsikoissa aivan muista ansioista ja se on varmasti monien mielessä, kun lipun ostoa harkitaan. Jos ohjaaja olisi joku toinen, voisi leffa saada puolueettomamman vastaanoton. Ehkä myös vähemmän katsojia. IMDb-linkki

Yksi vastaus artikkeliin “Apocalypto”

  1. Joo, mulla lähti kaikki ilo Gibsonin vanhoistakin leffoista viime aikaisten toilailujen vuoksi ja uusista en halua edes kuulla..ehkä kymmenen vuoden päästä voin katsella tilannetta uudestaan.
    Sääli sinänsä koska aiemmin jopa pidin miehestä ,vaikka eivät ne leffat nyt niin hyviä koskaan olleet.Ehkäpä juuri siksi niistä lähti nyt viimeinenkin mielenkiinto..tiedä häntä.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.