White Material

(Ranska, Kamerun 2009)

Ohjaus: Claire Denis
Pääosissa: Isabelle Huppert, Christopher Lambert, Isaach de Bankolé

White Material kertoo sisällissotaan ajautuneesta nimeämättömästä afrikkalaisesta valtiosta ja maassa pitkään asuneesta ranskalaisesta perheestä, joka omistaa paikallisen kahviplantaasin. Plantaasin toimintaa johtava Maria Vial (Isabelle Huppert) pyrkii kaikin keinoin saamaan sadon korjattua, vaikka aseelliset joukot lähestyvät ja työntekijät pakenevat.

White Material (2009)

Afrikassa varttuneen ranskalaisen elokuvaohjaajan Claire Denis’n elokuva onnistuu näennäisen yksinkertaisella tavalla kuvaamaan sisällissodan romahduttavia vaikutuksia varsin hienojakoisesti. Tarinan keskushahmo on Isabelle Huppertin esittämä Maria, joka on johtaja, yrittäjä, valkoinen, ranskalainen, nainen ja äiti. Kaikki nämä roolit ja niihin liittyvät koodistot sekä kolonialismin historiallinen painolasti lomittuvat Denis’n ja Marie NDiayen käsikirjoituksessa ja Huppertin näyttelijätyössä.

Huppertin upean roolisuorituksen rinnalla nähdään myös mainio Christopher Lambert, jonka tunnetuimmat roolit lienevät elokuvissa Greystoke legenda Tarzanista, apinain kuninkaasta (1984) ja Highlander – kuolematon (1986). Lambert on nähty myös Arto Paasilinnan romaanin Jäniksen vuosi ranskalaisessa filmatisoinnissa (IMDb).

Monet elokuvakriitikot pitivät White Material -elokuvaa yhtenä vuoden 2010 parhaista elokuvista. Claire Denis on muutoinkin varsin arvostettu elokuvantekijä alalla. White Materialin ohella olen nähnyt hänen teoksistaan ainoastaan avaruuteen sijoittuvan High Life (2018) -leffan. Teatterilevityksessä oli taannoin myös elokuva Aurinko sisälläni (2017).

Näin White Material -elokuvan osana Järvenpään opiston elokuvakerhon kevään 2022 ohjelmistoa, jossa se oli esityssarjan toinen leffa. Elokuvakerhoon ehtii vielä mukaan, jos laatuleffat kiinnostavat. White Material on esitetty televisiossa Yle Teemalla vuosina 2013 ja 2015, mutta se ei ole ollut varsinaisessa teatterilevityksessä.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Yksi vastaus artikkeliin “White Material”

  1. Katsoin joku aika sitten Claire Denis’n elokuvan Chocolat (1988). Elokuva on selkeästi sukulaissielu White Material -elokuvalle. Teos käsittelee paljon samoja teemoja, mutta nyt 1950-luvulla. Elokuvassa ranskalainen nainen palaa Kameruniin, jossa on on perheensä kanssa asunut vuosia sitten. Pääpaino elokuvassa on 1950-luvun tapahtumissa.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.