Coda – Kahden maailman välissä (2021)

CODA (Yhdysvallat, Ranska)
Ohjaus: Siân Heder
Pääosissa: Emilia Jones, Troy Kotsur, Marlee Matlin
Kesto: 112 min.
Ikäraja: 12

Suomenkielisen lisänimensä mukaisesti Coda kertoo elämästä kahden maailman välissä. Päähenkilö nuori Ruby on perheensä ainoa, joka ei ole kuuro. Kalastuksella elantonsa hankkivan perheen isä, äiti ja veli ovat kuuroja, ja tytär Ruby toimii monessa tilanteessa perheensä tulkkina. Elokuvan nimi juontaa englanninkielisestä lyhenteestä CODA (Child of Deaf Adults).

CODA (2021)

Elokuva kuvaa elämää kuurona, hieman samaan tapaan kuin muutaman vuoden takainen upea Sound of Metal (2019). Coda on kuitenkin enemmän kasvutarina, kertomus nuoresta kuulevasta tytöstä, joka etsii ja löytää elämälleen tarkoitusta ja suuntaa. Ruby haluaa lähteä opiskelemaan musiikkia ja laulamista, joka on ristiriidassa vanhempien odotusten kanssa.

Coda perustuu ranskalaiseen elokuvaan La famille Béliere (2014), josta Siân Heder on ohjannut Massachusettsiin sijoittuvan englanninkielisen version. Tarinan kaari on tasapainoinen. Elokuva kattaa temaattisesti nuoren ihmisen kasvun, perheen merkityksen, talouden muutoksen, kalastajien ahdingon sekä uudenlaiset taloudellisen yhteistyön muodot. Lisäksi elokuvassa on maanläheistä huumoria ja kykyä iskeä myös tunteisiin.

Näyttelijöistä erityisesti Emilia Jones perheen tytär Rubyna ja Troy Kotsur isänä loistavat leffassa. Upean roolisuorituksen tekevä Kotsur sekä perheen äitiä näyttelevä Marlee Matlin ja poikaa esittävä Daniel Durant ovat kaikki kuuroja näyttelijöitä.

Musiikki on keskeinen voima Coda-elokuvassa. Ja miten voisikaan epäonnistua, kun leffassa kuullaan musiikkia artisteilta kuten Etta James, Marvin Gaye, Tammi Terrell ja Joni Mitchell?

Elokuvan ovat tuottaneet Pathé ja Vendôme, jotka myivät elokuvan levitysoikeudet Applelle. Elokuvasta saattaakin tulla Applen ensimmäinen Oscar-voittaja, koska se on vahva ehdokas parhaan elokuvan palkinnon saajaksi. Asia ratkeaa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.