Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia (2021)

(Suomi)
Ohjaus: Teemu Nikki
Pääosissa: Petri Poikolainen, Marjaana Maijala, Samuli Jaskio
Kesto: 82 min.
Ikäraja: 12

Teemu Nikin ohjaama ja Jani Pösön tuottama elokuva Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia on erityislaatuinen elokuva monella tavalla.

Mustalla huumorilla sävytetty elokuva kertoo MS-taudin seurauksena rintakehästä alaspäin halvaantuneen ja sokeutuneen Jaakon (Petri Poikolainen) arjesta ja suhteesta Sirpaan (Marjaana Maijala), joka on myös vakavasti sairas. Pari on löytänyt toisensa verkossa, mutta he eivät ole vielä tavanneet. Yhteyttä pidetään puhelimella.

Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia (2021)

Elokuvassa on kaksi kerronnan tasoa: toisaalta se rakentaa trilleriä lähentelevän fiktiivisen tarinan ja toisaalta kuvaa, minkälaista on elämä sokeana ja liikuntavammaisena. Elokuvan tekninen toteutus tukee hienosti jälkimmäistä tavoitetta. Leffa on kuvattu tavalla, joka sumentaa suuren osan näkökentästä ja asettaa siten näkevän katsojan samaan asemaan päähenkilön kanssa. Myös elokuvan äänisuunnittelu tukee tätä kokemusta vahvasti. Elokuva luo vaikuttavan tarinallisen ja kokemuksellisen kokonaisuuden.

Erityisen elokuvasta tekee myös päänäyttelijä Petri Poikolaisen tarina. Teatterissa uransa tehnyt Poikolainen sairastui 2010-luvun taitteessa MS-tautiin, jonka seurauksena hän on halvaantunut rintakehästä alaspäin ja menettänyt näkökykynsä. Tämä on tehnyt työnteon mahdottomaksi. Pääosa Teemu Nikin ohjaamassa elokuvassa on hänen ensimmäinen ja näillä näkymin myös viimeinen elokuvaroolinsa. Poikolainen palkittiin roolista parhaan näyttelijän Jussi-palkinnolla 6.5.2022.

https://twitter.com/Jussi_gaala/status/1522645163222487043

Elokuvan nimi, Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia, tuntui etukäteen varsin kryptiseltä. Nimen rakenne ”mies joka tekee jotain” on tuttu monista elokuvista, kuten Mies joka tiesi liikaa (1962), Mies joka ampui Liberty Valancen (1962) tai Mies, joka rakasti järjestystä (2015). Nimi luo yhtymäkohdan päähenkilöön, joka leffafanina ei ole halunnut katsoa James Cameronin ohjaama Titanic (1997) -elokuvaa. Mutta miksi? Sen selvittämiseksi on katsottava elokuva.

Näin elokuvan 4.4.2022 Järvenpään opiston elokuvakerhon esityksessä, jossa oli paikalla myös elokuvan tuottaja Jani Pösö. Hän kertoi elokuvan jälkeen tuotannon taustoista ja vastaili yleisön kysymyksiin. Elokuva on saanut paljon positiivista huomiota kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, joissa erityisesti elokuvan tekninen toteutustapa on kerännyt kiitosta. Kävi myös ilmi, että Teemu Nikki ja Petri Poikolainen olivat aikoinaan tutustuneet varusmiespalveluksen aikana ja siten yhteinen elokuvaprojekti oli helppo aloittaa.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.