Prey (2022)

Prey (Yhdysvallat)
Ohjaus: Dan Trachtenberg
Pääosissa: Amber Midthunder, Dakota Beavers, Michelle Thrush, Stormee Kipp
Kesto: 100 min.
Ikäraja: K-16

John McTiernanin ohjaama ja veljesten Jim ja John Thomasin käsikirjoittama Predator – saalistaja (1987) voidaan lukea jo toimintaelokuvien klassikoksi. Perjantaina 5.8.2022 Disney Plus -suoratoistopalvelussa julkaistu Prey on Predator-leffan prequel eli esiosa. Ja varsin mainio sellainen.

Prey (2022)

Alkuperäisen Predator-elokuvan jatko-osat, lisäosat ja Alien vs. Predator -osat eivät ole itseäni kovin paljon innostaneet. Predator 2:n olen nähnyt ainakin osittain ja AVP: Alien vs. Predatorin (2004) katsoin vuonna 2006, jolloin myös kirjoitin siitä tähän blogiin. Muita sarjan leffoja en ole nähnyt. Preyn idea vaikutti kuitenkin uudella tavalla mielenkiintoiselta.

Kyseessä on Pohjois-Amerikan Suurten tasankojen pohjoisosiin ja vuoteen 1719 sijoittuva tarina, jossa comanche-heimoon kuuluva nuori nainen Naru (Amber Midthunder) haluaa todistaa olevansa veljensä Taaben (Dakota Beavers) ja muiden miesten veroinen metsästäjä. Karhun tai muiden villieläinten sijaan vastaan asettuu kuitenkin haasteellisempi peto.

Prey on Predatorin prequel

Narun, comanche-heimon ja muiden alueella elävien ihmisten ja olentojen uhaksi on ulkoavaruudesta saapunut erikoinen metsästäjä – predator. Olio on sukua 268 vuotta myöhemmin eli vuonna 1987 saapuneelle predatorille, joka kiusasi Arnold Schwarzeneggeriä ja kumppaneita Etelä-Amerikan viidakossa alkuperäisessä Predator-elokuvassa. Alkaa Daavid ja Goljat -ottelu, jossa toinen osapuoli metsästää elääkseen ja toinen elää metsästääkseen.

Dan Trachtenbergin ohjaama Prey on sopivan pituinen, sopivan toiminnallinen ja jännittävä sci-fi-toimintaelokuva, joka täydentää Predator-saagaa oivallisella tavalla. Ainoa asia joka itseäni leffassa hieman häiritsi oli murhanhimoinen karhu, jolla oli toki paikkansa tarinan kuljetuksessa, mutta jonka käyttäytyminen ja tietokoneohjelmointi hieman pilasivat hyvin rakennettua tunnelmaa. Muutoin elokuva on oikein mainio lisä Predator-tarinaan.

Katsoin elokuvasta version, jossa comanche-heimon jäsenet puhuvat englantia. Suoratoistopalvelusta löytyy myös comanchenkielinen versio, joka on tekstitetty englanniksi.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.