Syksy tuo tullessaan myös elokuvakerhojen uudet ohjelmistot. Järvenpäässä syyskauden aloittaa vuodesta 1968 lähtien toiminut elokuvakerho, jota vetää Sodankylän elokuvajuhlien taiteellinen johtaja ja Filmihullu-lehden toimitussihteeri Timo Malmi.
Järvenpään Opiston elokuvakerhon ohjelmassa on 12 elokuvaa, jotka esitetään Studio 123-teatterissa maanantaisin 5.9.2022 alkaen. Luvassa on viime vuosien elokuvia, kuten Nomadland (2021), Hytti nro 6 (2021), Guled & Nasra (2021) ja Armotonta menoa – hoivatyön lauluja (2022) sekä hieman vanhempia teoksia kuten Steamboat Bill Jr. (1928) ja Olemisen sietämätön keveys (1988).
Eilen elokuvissa -blogi tavoitti Timo Malmin sähköpostitse vastaamaan muutamaan kysymykseen elokuvakerhon historiasta ja tulevasta syyskaudesta.
Milloin Järvenpää Opiston elokuvakerho aloitti toimintansa? Olit ilmeisesti perustamassa kerhoa?
Kerho on perustettu vuonna 1968. Meitä oli kaksi lukion 1. luokan oppilasta ja Setlementti Louhelan nuoriso-ohjaaja vetäjänä ensimmäisessä kokoontumisessa. Siitä se lähti.
Mikä on mielestäsi Järvenpään elokuvakerhon merkitys ja ylipäänsä elokuvakerhojen rooli 2020-luvun Suomessa?
Järvenpäässä elokuvakerho on yksi vakiintuneista ja omalla taiteensaralla tärkeistä kulttuuritarjonnan kulmakivistä. Se on vaihtoehto ja täydellistäjä elokuvateatteri Studio 123:n normaalitarjonnalle – plus muulle, tv:stä ja striimauspalveluista tai dvd:ltä nähtävälle tarjonnalle. Elokuvakerhoja on enää valitettavan vähän.
Miten syyskauden elokuvat on valittu? Onko jotain kantavaa teemaa?
Parhaat näkemättömät päältä a) viime vuosien tuotannosta (poislukien uutuudet), b) klassikoista, c) dokumenteista ja d) lyhytfilmeistä. Kahta viimeksi mainittua ei valitettavasti mahdu paljon ja klassikoistakin vain näytteitä.
Mitä elokuvaa itse erityisesti odotat?
Lyhytfilmi Kiitorataa (1962), jota en ole nähnyt pitkään aikaan enkä siitä siksi paljonkaan muista. Samat sanat pätevät myös Poikien pesulaan (1985), jossa jännä nähdä loistava Daniel Day-Lewis nuorena.
Ja viimeinen kysymys, jonka itse esität usein kerhossa vieraileville elokuvantekijöille: Minkä elokuvan ottaisit mukaan autiolle saarelle?
Hmm-yh. Yasujiro Ozun Tokyo Storyn (1953), joka on elämänymmärryksen korkeaveisu.
Järvenpään Opiston elokuvakerhon koko ohjelmiston löytää täältä.