Both Sides of the Blade (2022)

Avec Amour et Acharnement (Ranska)
Ohjaus: Claire Denis
Pääosissa: Juliette Binoche, Vincent Lindon, Bulle Ogier
Kesto: 116 min.
Ikäraja: K12

Kävin eilen elokuvissa katsomassa Claire Denis’n ohjaaman kolmiodraaman Both Sides of the Blade. Elokuva esitettiin Espoo Cinéssa 3.9.2022 iltapäivänäytöksenä Tapiolan kulttuurikeskuksessa.

Both Sides of the Blade (2022)

Both Sides of the Blade kertoo onnellisen oloisesta keski-ikäisestä pariskunnasta, Sarasta (Juliette Binoche) ja Jeanista (Vincent Lindon), jotka elokuvan alussa uivat paratiisinomaisessa rantakohteessa. Kotiinpaluu sateiseen Pariisiin aiheuttaa kuitenkin elämän tasapainon katoamisen, kun menneisyydestä saapuu yhteinen tuttu ja Saran entinen rakastaja François (Grégoire Colin).

Ranskalainen Claire Denis (s. 1946) on yksi art house -elokuvien arvostetuista tekijöistä. Olen aiemmin nähnyt useampia Denis’n elokuvia ja kirjoittanut blogissa hienosta White Material (2009) -leffasta.

Tällä kertaa Denis’n ohjaama teos ei valitettavasti toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Both Sides of the Blade -elokuvan sisältö on lopulta aika perinteinen rakkausdraama ja elokuvan alkupuoli jopa hieman tylsä, liian arkinen. Huomasin miettiväni, että ruokaostosten teko, auton tankkaaminen ja maskin käyttö muistuttaa niin paljon omaa elämääni parin viime vuoden ajalta, etten viitsisi katsella sitä valkokankaalla kovin pitkään.

Säntillisen maskien käytön ohella elokuvan näkökulmaa nykyiseen maailmantilaan rakennetaan radiotoimittajana työskentelevän Saran haastattelemien asiantuntijoiden avulla. Haastateltavat puhuvat muun muassa ranskalaisesta yhteiskunnasta, rasismista ja Libyasta. Rakenne tuntuu päälleliimatulta, varsinkin kun Saran työminällä ja kotiminällä ei vaikuta olevan kovinkaan paljon yhteistä. Ehkä tällä pyritään sanomaan, että jokainen meistä on henkilökohtaisimmalla elämänalueellaan varsin haavoittuva.

Vaikuttavin osa elokuvasta ovat ehdottomasti päänäyttelijät Juliette Binoche ja Vincent Lindon, jotka tekevät erinomaiset roolisuoritukset. Binoche tulkitsee Saran tunne-elämää monisyisesti ja taidokkaasti. Lindonin esittämä vankilatuomion saanut ja teini-ikäisen Marcus-pojan isä Jean on ehkä elokuvan mielenkiintoisin hahmo, mutta hänenkin taustansa ja vaikuttimensa jäävät melko salaperäisiksi.

Binochen ja Lindonin intensiiviset dialogit ja yhteenotot toimivat, mutta eivät onnistu nostamaan elokuvaa Denis’n parhaiden töiden tasolle. White Material oli upea. Both Sides of the Blade on vähän apea.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Espoo Ciné

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.