Psyko II (1983)

Psycho II (Yhdysvallat)
Ohjaus: Richard Franklin
Pääosissa: Anthony Perkins, Vera Miles, Meg Tilly
Kesto: 113 min.
Ikäraja: K18

Alfred Hitchcockin (1899-1980) ohjaaman Psykon (1960) hienoutta ei varmasti tarvitse toistella enää yhdessäkään elokuvablogissa. 23 vuotta myöhemmin tuotetun Psyko II:n pätevyyttä sen sijaan mahtunee vielä julistamaan.

Psycho II (1983)

Kyseessä on alun perin kaapelitelevisioon suunniteltu leffa, josta kasvoi elokuva valkokankaille, kun kiinnostus projektia kohtaan kasvoi maailmalla. Elokuvaa ryhdyttiin puuhaamaan pian Hitchcockin kuoleman jälkeen ja ohjaajaksi valikoitui mestariohjaajan itsensä opissa ollut australialainen Richard Franklin (1948-2007).

Anthony Perkins uusi Psyko II:ssa kuuluisimman roolinsa Norman Batesina ja totta puhuen ilman Perkinsiä tätä elokuvaa ei voisi edes kuvitella. Elokuva kertoo siitä, miten psykiatriseen pakkohoitoon yli 20 vuotta aiemmin joutunut Norman Bates palaa takaisin normaaliin elämään ja takaisin tuttuun kotiin ja motelliin.

Elokuvan hienous piilee siinä, että se kuvaa Batesin paluun ohella ympäröivän yhteiskunnan kieroutuneisuutta. Tuntuu kuin Batesin mielenterveyden haluttaisiin jälleen luhistuvan. Jatko-osa siis kuvaa, miten alkuperäisen Psykon tapahtumien jälkeen voi palata tavalliseen arkeen – vai voiko ylipäänsä? Myös yllättäviä juonenkäänteitä on luvassa.

Psyko II on jatko-osa elokuvataiteen merkkiteokselle, mutta se kykenee silti kannattelemaan itse itseään. Se on laadukkaampi ja persoonallisempi teos kuin voisi ennakolta olettaa. Se menestyi myös kaupallisesti hyvin. Jatko-osia ja lisäosia Psyko-saagaan on sittemmin tehty vielä kolme lisää, joista Perkins ohjasi elokuvan Psyko III (1986). Lisäksi on tehty tv-sarja Bates Motel (2013-2017) ja jostain syystä myös Psykon uusintaversio vuonna 1998.

Anthony Perkinsin (1932-1992) monipuolisesta urasta ja elämästä kertova ranskalainen dokumentti Anthony Perkins ja elämän kulissit (2020) esitetään tänään 10.9.2022 Yle Teemalla klo 20.00 ja se on katsottavissa Yle Areenassa 31.7.2024 saakka. Samoin Yle Areenassa on katsottavissa alkuperäinen Psyko (1960).

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

2 vastausta artikkeliin “Psyko II (1983)”

    1. Kiitos kommentista! Juuri näin eli alkuperaisen Psykon lisäksi on tehty kolme jatko-osaa, alkuperäisen uusintaversio ja tv-sarja.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.