Todistaja

(Witness, USA 1985)

Ohjaus: Peter Weir
Pääosissa: Harrison Ford, Kelly McGillis, Lukas Haas

Witness (1985)

Muistijälkeni Peter Weirin ohjaamasta elokuvasta ulottuu jonnekin kauas menneisyyteen, mutta on yllättävän vahva yhä. Leffa on hypnoottinen. Sen kuvaus, musiikki, näyttelijöiden ilmeet ja eleet sekä tarinan tempo luovat erinomaisen kokonaiskokemuksen, jonka haluaa uusintaa silloin tällöin. Tarinassa etsivä John Book (Harrison Ford) asettuu suojelemaan pientä amish-poikaa, joka on todistanut kylmäverisen murhan.

Henkilökohtaiseksi muuttuva todistajan suojeluoperaatio vie Bookin amish-kylään, jossa hän uskoo pojan, Samuel Lappin (Lukas Haas) olevan turvassa. Pojan äiti Rachel Lapp (Kelly McGillis) pyrkii sovittelemaan Bookin edustaman länsimaisen kulttuurin ja amishien tapojen väistämättömältä tuntuvaa yhteentörmäystä.

Todistaja on kaikin puolin onnistunut elokuva. Se kuvaa kiihkottomasti erilaisia kulttuureja ja on samalla tarinavetoinen. Kehystarina ei missään vaiheessa unohdu, vaikka painopiste liikkuu takaa-ajosta, kulttuurieroihin ja ihmissuhteisiin. Suosittelen, varsinkin 1980-luvun elokuvan ystäville. Ajan henkeä edustavat pienemmissä rooleissa mm. Danny Glover ja Viggo Mortensen. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.