Karaokeparatiisi (2022)

Karaokeparatiisi (Suomi)
Ohjaus: Einari Paakkanen
Käsikirjoitus: Einari Paakkanen
Kesto: 75 min.
Ikäraja: S

Einari Paakkasen ohjaama Karaokeparatiisi palkittiin eilen ansaitusti parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnolla. Pääsin näkemään elokuvan Järvenpään opiston elokuvakerhossa tammikuun lopussa. Ohjaaja oli tuolloin myös itse paikalla vastaamassa yleisön kysymyksiin.

Karaokeparatiisi (2022)

Karaokeparatiisi on kaunis kuvaus Suomesta ja suomalaisista karaoken harrastajista. Maailmalla karaokea lauletaan monesti ystävien kesken erillisissä vuokrattavissa karaokehuoneissa, mutta Suomessa on yleistynyt versio, jossa lauletaan baareissa ventovieraiden edessä.

Elokuva ei varsinaisesti pohdiskele syitä tähän suomalaiseen mieltymykseen, mutta esittelee ansiokkaasti joukon ihmisiä, jotka karaoke on vienyt mennessään.

Yksi päähenkilöistä on karaoke-emäntänä ympäri Suomea työskentelvä Evi. Hänen missionsa on mahdollistaa karaoke-kokemus kaikille halukkaille, vaikka tämä tarkoittaa pitkiä ajomatkoja ja välillä nukkumista autossa. Evi järjestää karaoke-tapahtumia baareissa ja palvelutaloissa.

Evin lisäksi Karaokeparatiisissa kohdataan erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä, jotka ovat yksinäisiä, menettäneet läheisen ihmisen, sairastuneet vakavasti tai rakastuneet. Nämä ovatkin itse asiassa yleisimmät syyt miksi ihmiset karaokemikrofoniin tarttuvat.

Ohjaaja Einari Paakkanen (vas.) elokuvakerhon vetäjän Timo Malmin haastateltavana Järvenpään opiston elokuvakerhon näytöksessä 30.1.2023.

Karaokeparatiisi on valloittava kuvaus karaokesta ja suomalaisesta sielunmaisemasta. Se on tietyllä tavalla sukua Miesten vuoro (2010) -elokuvalle, jossa kuvattiin miehiä saunassa ja keskusteltiin elämästä. Nyt valkokangas ja estradi annetaan ihmisille mikrofonin takana.

Ohjaaja Einari Paakkanen oli tosiaan paikalla elokuvan näytöksessä ja hän valotti mielenkiintoisella tavalla elokuvan tuotantoprosessia, jossa leikkausvaihe venyi varsin pitkäksi. Lopputulos oli kuitenkin palkitseva. Paakkasen töistä olen nähnyt aiemmin dokumentin Isäni tähtien takaa (2016), joka on lämmin kuvaus ohjaajan isästä ja tämän uskomuksista.

Karaokeparatiisi esitetään tänään lauantaina 25.3.2023 klo 21.00 Yle Teema -kanavalla. Elokuva on katsottavissa myös Yle Areenassa neljä vuotta eli 19.3.2027 saakka.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.