Girl (2018)

Girl (Belgia, Hollanti)
Ohjaus: Lukas Dhont
Pääosissa: Viktor Polster, Arie Worthalter, Oliver Bodart
Kesto: 105 min.
Ikäraja: Ei tietoa

Lukas Dhontin ohjaama Girl on kuvaus sukupuolen korjaushoidossa olevan nuoren Laran (Viktor Polster) koettelemuksista. Laran intohimona on balettitanssi ja hän on vastikään päässyt koeajalle arvostettuun balettikouluun Antwerpenissä. Tämän takia hän on myös muuttanut isänsä ja pikkuveljensä kanssa uuteen kaupunkiin lähemmäs balettikoulua.

Girl (2018)

Vasta 15-vuotias Lara kuitenkin kokee sukupuoliristiriitaa. Lainatakseni Duodecim-lehden artikkelia Lara ”kokee fyysisen sukupuolensa ja sen mukaisen psykososiaalisen roolin itselleen vieraaksi ja vastenmieliseksi ja toivoo voivansa saada elää toisen sukupuolen mukaisessa roolissa ja kehossa”. Lara kokee pojan ruumiin itselleen vieraaksi ja kokee olevansa tyttö.

Elokuva on raastavaa katseltavaa, koska nuori ihminen altistaa kehonsa erittäin kovalle fyysiselle koetukselle ja rääkille. Ammattimainen balettiharjoittelu runtelee jalat verille ja halu muuttua tytöksi koettelee niin kehoa kuin mieltä.

On kuitenkin lohdullista, että sukupuolen korjaushoidoilla pystytään nykyään lievittämään sukupuoliristiriitaa tehokkaasti. Duodecimin artikkelin mukaan potilaista valtaosan elämänlaatu kohenee hoitojen myötä.

Lukas Dhontin ja Angelo Tijssensin käsikirjoittama elokuva aiheutti julkaisunsa aikaan kritiikkiä erityisesti lopun kohtauksella, jossa päähenkilö päätyy varsin brutaaliin ja epätoivoiseen tekoon. Elokuva väistelee muutoin varsin taidokkaasti perinteiset kerronnalliset sudenkuopat, kuten sen että Laralle ei luoda mitään päävastustajaa, jonka kanssa hän taistelee. Ja koska kyse on Euroopasta eivät myöskään yksityisen terveydenhoidon maksut nouse draaman keskiöön.

Elokuva keskittyy päähenkilöönsä ja tämän taisteluun tanssilattialla ja sukupuoli-identiteetin kanssa. Keskeinen rooli elokuvan onnistumisessa on näyttelijä Viktor Polsterilla, joka tekee upeaa työtä Laran roolissa. Myös elokuvan kuvaus on huipputasoa.

Girl on varsin onnistunut eurooppalainen art house -elokuva, joka oli aikanaan myös Belgian Oscar-ehdokas. Cannes’n elokuvajuhlilla Girl palkittiin kuvauksesta ja Polsterin näyttelijätyöstä. Girl on katsottavissa MUBI-suoratoistopalvelussa ja ohjaaja Lukas Dhontin uusin elokuva Close (2022) on parhaillaan teattereissa (Suomen ensi-ilta 3.3.2023).

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Letterboxd

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.