Vallan kääntöpuoli (2011)

The Ides of March (Yhdysvallat)
Ohjaus: George Clooney
Pääosissa: Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymor Hoffman
Kesto: 101 min.
Ikäraja: K-7

Hyvin tehty poliittinen draama on yksi kiinnostavimmista elokuvagenreistä. Katsoin tällä viikolla George Clooneyn ohjaaman ja tähdittämän Vallan kääntöpuoli -elokuvan, joka edustaa tätä lajityyppiä varsin kunniakkaasti.

The Ides of March (2011)

Elokuva perustuu Beau Willimonin näytelmään ja kertoo demokraattisen puolueen presidenttiehdokasasettelusta Yhdysvalloissa. Keskeisessä osasssa on Ryan Gosling (mm. Blade Runner 2049, Barbie), joka esittää presidenttiehdokkuutta havittelevan kuvernööri Mike Morrisin (Clooney) lehdistösihteeriä.

Goslingin esittämä nuori ammattilainen tasapainottelee idealismin ja poliittisen pelin realismin välimaastossa. Teos kuvaa hyvin julkisuuden näyttämön ja näyttämön takaisen todellisuuden välistä suhdetta.

Tarina on hyvä ja sitä kertomassa on kova näyttelijäkaarti. Elokuvassa esiintyvät Clooneyn ja Goslingin ohella Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Marisa Tomei, Jeffrey Wright ja Evan Rachel Wood.

Vallan kääntöpuoli on tärkeä ja mielenkiintoinen elokuva, mutta on huomionarvoista, että se on tehty ennen Donald Trumpin presidenttiyttä, jolloin normaaliuden mitta-asteikko oli hieman toinen kuin nyt. Olenkin jo hieman odottanut, kuka elokuvantekijä tarttuu ensimmäisenä Trumpin valtakauden tapahtumiin.

Aika ei ehkä vielä olla kypsä aiheen käsittelyyn, mutta jossain vaiheessa näin varmasti on. Tämän elokuvan tyylilajista en tosin ole ihan varma. Onko se draama, komedia, tragedia vai kenties kauhuelokuva?

Presidentinvaalit ovat joka tapauksessa edessä vuonna 2024 niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin. Valtameren takana republikaanisen puolueen ehdokkuutta havitteleva Trump on samaan aikaan syytteessä neljässä eri oikeusjutussa. Tuomitaanko hänet vai valitaanko uudelleen presidentiksi?

Poliittinen draama on mielenkiintoista.

Lisätietoa elokuvasta:
Letterboxd / IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.